Папа Франциск: Хомосексуалноста не е криминал

Сподели со своите пријатели

Папата Франциск рече дека законите кои ја криминализираат хомосексуалноста се неправедни и посочи дека „Бог ги сака сите свои деца какви што се“.

Loading...

Во интервју за АП, тој ги повика католичките бискупи кои ја поддржуваат легислативата да ги поздрават ЛГБТ луѓето во црквата.

„Да се ​​биде геј не е криминал“, рече тој, додавајќи дека во некои делови од светот католичките бискупи ги поддржуваат законите кои ја криминализираат хомосексуалноста или дискриминираат ЛГБТК заедницата.

Според него, особено владиците мора да поминат низ процес на промени.

„Тие мора да бидат нежни“

„Тие треба да бидат нежни, како што е Бог за секој од нас“, рече Папата.

Зборувајќи за законите со кои се криминализира ЛГБТК популацијата, папата рече дека Католичката црква може и треба да работи за да се стави крај на тоа и дека хомосексуалците мора да бидат добредојдени во Католичката црква и почитувани и дека не треба да бидат маргинализирани или дискриминирани.

„Сите ние сме Божји деца и Бог нѐ сака такви какви што сме и за силата што секој од нас се бори за своето достоинство“, рече Папата, кој дури и кога беше надбискуп на Буенос Аирес се залагаше за давање правна заштита на истополовите парови.

Тој додаде дека мора да има разлика помеѓу криминал и грев во однос на хомосексуалноста.

Loading...

„Да се ​​биде хомосексуалец не е криминал. Прво треба да правиме разлика помеѓу грев и злосторство. Гревот е и недостаток на милост еден кон друг“, додаде тој.

Според Human Dignity Trust, околу 67 земји ширум светот ги криминализираат консензуалните истополови сексуални активности, од кои 11 можат или имаат право да наметнат смртна казна, и дека во делови од светот каде што законите не се применуваат, тие придонесуваат за „вознемирување, стигматизација и насилство врз ЛГБТК лицата“.

Само во САД, повеќе од 10 држави сè уште имаат закони против содомија, и покрај одлуката на Врховниот суд од 2003 година која ги прогласи за неуставни.

„Не кажувај геј“

Застапниците за правата на хомосексуалците велат дека се користат застарени закони за вознемирување на хомосексуалците и укажуваат на нови закони, како што е законот на Флорида „Не кажувај геј“, кој забранува учење за сексуална ориентација и родов идентитет во градинка до трето одделение.

Обединетите нации постојано повикаа на укинување на законите кои директно ја криминализираат хомосексуалноста, наведувајќи дека тие ги кршат правата на приватност и слободата од дискриминација и претставуваат кршење на обврските на земјите според меѓународното право за заштита на човековите права на сите луѓе, без оглед на нивната сексуална ориентација или родов идентитет.

Таквите закони се вообичаени во Африка и на Блискиот Исток и датираат од времето на британската колонија или се инспирирани од исламскиот закон.

Некои католички бискупи силно ги поддржаа како доследни на учењето на Ватикан кое смета дека хомосексуалната активност е „фундаментално пореметена“, додека други повикаа тие да бидат поништени како повреда на основното човечко достоинство.

Во 2008 година, Ватикан одби да потпише декларација на ОН со која се повикува на декриминализација на хомосексуалноста, жалејќи се дека текстот го надмина својот оригинален опсег и вклучува јазик за „сексуалната ориентација“ и „родов идентитет“ за кои смета дека се проблематични.

Loading...