Оживеани црви кои биле замрзнати повеќе од 42.000 години

Сподели со своите пријатели

Два црва, кои се наоѓале во пермафрост (замрзнат слој на земјата) повеќе од 42.000 години, живеале откако научниците ги одледиле и поради тоа се сметаат за најстари форми на живот на планетата.

Руските научници потврдиле дека два, од 300 пронајени древни нематоди од времето на волнените мамути – цевчести црви – се движат и јадат откако се вратиле во живот во лабораторијата на Институтот за физика и биохемија во Русија.

Замрзната гробница пронајдена во Сибир: Во неа остатоци од кралското семејство? (фото+видео)

Нивните колеги од Универзитетот Принцетон кои соработуваат со нив на овој проект, тврдат дека се „демонстрирани способности на организмите за долготрајна криптобиоза во слоевите на пермафростатот“.

Како што пренесуваат западните медиуми, две женки црви се пронајдено во Јакута, најстудената област во Русија.

Се проценува дека едната од нив е стра 32.000, а другата околу 15.000 години.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *