Овие работи не смеете да ги правите во Русија

Сподели со своите пријатели

Кога ќе отпатувате во некоја земја, мораде да знаете кои „правила на однесување“ таму важат, односно што не би требало да правите на одредени места.

Loading...

Ова се многу добри совети од она што таму треба да видите.

  1. Не се ракувајте со ракавици

Ова во Русија се смета за доста непристојно, затоа симнете ги ракавиците доколку сакате да се ракувате со некој таму, без разлика на тоа колку е ладно.

  1. Последна маица

Ова е буквален превод на руската изрека која зборува за тоа дека никогаш не смеете да бидете последен кој ќе прими нешто, туку мора да вратите и вие. Русите се дарежливи без разлика на тоа колку малку или многу имаат.

  1. Никако не се шегувајте за семејството

Шегите за политичарите, полот, расата, сексуалната ориентација или религија се добредојдени, но шеги за семјествата се сметаат за доста навредливи.

  1. Морате да ги почитувате постарите

Доколку се возите во јавен превоз и видите дека постара личност стои додека вие седите, морате да станете и да го препуштите вашето место.

  1. Поделете ја сметката

Во Русија важи правилото: „Оној кој кани на вечера – тој плаќа“

  1. Не подарувајте празен паричник

Русите веруваат дека подарок како што е празен паричник донесува несреќа, затоа ставете некој денар во него, па тогаш подарете го.

Loading...
  1. Немојте да се смеете без причина

Смеењето се чува за пријатели и семејство, а доколку тоа го правите во превоз или најавно место може да биде доста непријатно.

  1. НЕ ОДБИВАЈТЕ ВОТКА

Русите многу можат да испијат, но не се алкохоличари. Доколку ве понудат со пиење тоа сфатете го како знак за добродојте за да не го навредит едомаќинот.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.