Овие намирници НИКАКО не смеете да му ги давате на вашето куче!

Сподели со своите пријатели

Според зборовите на ветеринарите и нутриционистите за кучиња, на својот миленик не треба да му ги давате следните намирници.

Грозје – никогаш немојте на кучето колку и да ве гледа упорно додека вие јадете. Можеби не сте знаеле, но утврдено е дека грозјето може да предизвика престанок на работата на бубрезите кај кучињата, па да доведе дури и до смрт.

Леб – квацесот во лебот може да доведе до ширење на желудникот и сериозни гастронтестинални тегоби, а можно е и тровање со етанол како последица на ферментацијата на кавасецот во стокамкот. Дури и два часа по јадење на лебот, може да дојде до труење.

Избегнувајте млечни производи, затоа што, како и моногу луѓе, така и голем број кучиња се нетолератни на лактоза од млеко, сладолед…

Кромид – ни случајно! Дали сте знаеле дека кромидот во организмот на кучето може сериозно да ги загрози неговите крвни зрнца?

Пченка – ветеринарите предупредуваат дека голем број кучиња се гушат кога и да успеале да дојдат до пченка, па  еподобро да ја избегнувате.

Дозволени се, но со внимателност:

Авокадо – од време на време на своето куче можете да му дадете мајлку од ваа вкусно овошје, но немојте да претерувате затоа што може да предизвика пречки во гастроинтестаналниот систем на вашиот љубимец. Никогаш не дозволувајте му да изеде цело авокадо.

Лубеница – многу е освежувачка и пријатна за нашето тело во текот на летото, но задолжително исчистете ги сите семки затоа што можат да го блокираат барењето на вашето куче.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.