Овие 10 намирници ставете ги на велигденската трпеза

Сподели со своите пријатели

Многу обичаи се поврзани со најголемиот христијански празник, Велигден.

Loading...

На Велигден, семејството оди во црква на света литургија, а по службата се поздравува со „Христос воскресна! Навистина воскресна“.

За Велигден се подготвува и богата трпеза, а според обичаите овие намирници е пожелно да ги имате на неа.

1. Мед – симболизира апостоли. Сите оние, како пчели на Исус, го делеле Евангелието на различни страни.

2. Јагнешко место – го симболизира Господ, роден во штала меѓу јагниња, прогонети од страна на луѓето. Тој е жртвено јагне кое трпеливо ги поднесувало маките.

3. Говедско месо – го симболизира човекот (мудроста), лав (храброст), вол (правда), а тоа се четири животни кои во визиите ги видел пророкот Језекил и Свети апостол Јова Богослов.

4. Бојадисани јајца – тие се симбол на Велигден иако се предхристијански обичај. Овој симбол за проелтно будење на животот постои и во еврејската религија.

5. Леб – на масата мора да има леб, сол и риба. Сите намирници кои се служат за подготовка на празнични специјалитети имаат длабока симболика. Лебот го симболизира Господ.

Loading...

6. Квасец – тој е симбол на небесно кралство, затоа што од мал гумен квасец тестото се закиселува. Затоа велигденскиот колач е задолжителен со квасец.

7. Сол – укажува на вистински христијанин кој ги води останатите во добро. Душата која се соли со учењето на Исус не подлежи и не се расипува, додека помага на роднините да ја задржат.

8. Вино – претворањето на вода во вино симболизира чудесно претворање на земскиот човек во небесен. Виното е симбол на Исус, а виновата лоза е симбол на следбеникот.

9. Грозје, смокви, трње – симболи на добри и лоши луѓе.

10. Риба – симбол на сите луѓе. Ловот на рибата значи лов на човечката душа за Божјото царство. Консумирањето риба е дозволено во текот на постот.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *