Овде се води војна во која досега загинале 600.000 луѓе, а веројатно не сте ни слушнале!

Сподели со своите пријатели

Оваа војна се одвива во целосна темнина за Западот и однесе 600.000 животи, го започнува својот авторски текст за Гардијан, етиопската писателка Магдалена Абраха.

Loading...

Неговите жртви сведочеа за шокантни кршења на човековите права и, трагично, цивилите беа намерно цел на напади.

Десетици илјади жени беа силувани. Тоа трае две години и трае и денес, но големи се шансите да не знаете ни каде се случува оваа војна.

Иако е далеку посмртоносна од војната во Украина, западните медиуми главно ја игнорираат.

Кога на 4 ноември 2020 година, премиерот на Етиопија, добитникот на Нобеловата награда за мир Аби Ахмед, најави воена офанзива на спорната територија Тигра, беше тешко да се замисли колку тоа ќе стане катастрофално.

Населението од повеќе од шест милиони луѓе, под владина блокада, е туркано кон масовно гладување – малите деца умираат од акутна неухранетост.

Тигре стана центар на вооружени силувања и прекини на интернет, што дополнително ја зголеми психолошката тортура со која се соочуваат жртвите, како и семејствата како моето, кои очајни сакаат да слушнат од своите најблиски.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

Пред војната, во Тигра имало 47 болници, 224 здравствени домови и 269 функционални амбуланти.

Loading...

Денес, повеќе од 80 отсто од болниците се оштетени или уништени од етиопските и еритрејските војници, а нема повеќе служби за итни случаи.

Статистиката и размерите на човечкото страдање значат дека очите на светот треба да бидат вперени во Тигре, но две години подоцна се чини дека никој не гледа.

Она што е особено трагично е што недостатокот на внимание не е затоа што меѓународната заедница и медиумите немаат ресурси.

Годинава видовме што е можно кога светот одлучува за конфликт и дека животите се тие што се уништени.

Моето семејство е од Тигре, а од почетокот на војната имавме ограничена комуникација со нашите роднини.

Последно што го слушнав од тетка ми беше кратка говорна порака во март во која се вели дека останале без пари и лекови и дека работите се ужасни. Оттогаш немаме слушнато со неа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

Со ограничена комуникација во некои региони, некои Тиграјци кои живеат во странство дознаа за загубата на своите најблиски дури по повеќе од една година.

Многу Тиграјци во дијаспората сега се резигнирани на фактот дека кога линиите на комуникација ќе бидат целосно обновени, веројатно ќе научат за повеќе загуби и страдања.

Loading...

Оваа година, на 2 ноември имаше пригушено славење бидејќи завојуваните страни потпишаа мировен договор.

Некои се надеваа дека ова може да биде првиот чекор кон правдата и траен мир. Сепак, неколку недели подоцна, пристигнуваат извештаи за еритрејските трупи кои ограбуваат градови и раселуваат, апсат и убиваат цивили во Тигра.

Останува неизвесно како сторителите на цивилна злоупотреба ќе бидат ефективно истражени и изведени пред лицето на правдата – особено кога злоупотребите продолжуваат.

За Западот, оваа војна, која во голема мера беше „во мрак“ за нив, покренува важни прашања за тоа како медиумите известуваат за конфликти и хуманитарни кризи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата паднаа минатата недела за околу 2 отсто

Тоа нè потсетува на мрачната реалност дека не сите конфликти, не сите хуманитарни кризи се еднакви.

Трагедијата е што Тигре стана заборавена катастрофа.

Додека го пишувам ова, поголемиот дел од Тигра е сè уште недостапен, цивилите немаат пристап до своите пари, гладуваат, здравствената криза е огромна и сè уште се тероризирани од милицијата и војниците.

Останува прашањето како меѓународната заедница ги игнорираше стотиците илјади луѓе кои умираа?

Loading...

И што значи тоа дека се дозволуваат вакви злоупотреби на правдата?

Кога сè е кажано и направено, нашата глобална совест мора да смета на фактот дека додека се случуваше ова човечко крвопролевање, избравме да не гледаме.

Точните податоци за жртвите се неизвесни. Според истражувачите од Универзитетот Гент во Белгија, дури 600.000 луѓе загинале како резултат на насилство и глад поврзано со војна до крајот на 2022 година.

Размерите на смртта и уништувањето го наведоа Њујорк Тајмс да го опише во ноември 2022 година како „еден од најкрвавите современи конфликти во светот“.