Оваа веб-страница ќе ви открие дали Google ве шпионира и ги собира вашите лични информации!

Сподели со своите пријатели

Иако Гугл заработи најголем дел од своите пари преку реклами, минатиот месец објави дека ќе изврши промени во начинот на собирање лични информации на корисниците.

Loading...

Во обид да го стори тоа, најголемата компанија за пребарувачи во светот објави дека ќе проба нешто што се нарекува FLoC (Федерално учење на колегите) – нова технологија која вети дека ќе ја подобри анонимноста на корисниците на Гугл, додека сè уште ги собира нивните информации за пребарување.

 

 

Се проценува дека вклучува само 0,5% од корисниците во земји како Австралија, Бразил, Канада, Индија, Индонезија, Филипини и САД. Иако Google рече дека FLoC ќе биде само пилот проект, тие не успеаја да им објаснат на луѓето како би можеле да го исклучат доколку сакаат, пренесува BGR.

Фондацијата Electronic Frontier Foundation (EFF) бргу ја критикуваше употребата на FLoC од страна на Google и изрази загриженост дека тоа може да влијае на приватноста на луѓето.

Откако Google објави дека тестира FLoC, создадена е веб-страница која им дава можност на луѓето да откријат дали ги шпионира технолошкиот гигант.

Loading...

Имено Дали сум FLoCed? , веб-страницата креирана од EFF е наменета само за да ви каже дали сте користени во пробен период. Описот на самата веб-страница гласи: „Оваа страница ќе се обиде да открие дали сте станале морско прасе во рекламниот технолошки експеримент на Google“.

 

 

Веб-страницата потоа им дава на корисниците можност да потврдат дали се FLoCed со проверка на нивниот ID на FLoC.

Дали сум FLoCed? исто така, дополнително објаснува како работи наводниот шпионски софтвер на Google. Во него пишува:

FLoC работи во вашиот прелистувач. Користете ја вашата историја на прелистување од минатата недела за да ве распореди во група со други „слични“ луѓе ширум светот. Секоја група добива етикета наречена FLoC ID, која треба да собере значителни информации за вашите навики и интереси. FLoC потоа ја прикажува оваа ознака на сите со кои комуницирате на Интернет. Ова го олеснува идентификувањето со вашите отпечатоци од прсти во прелистувачот и им дава предност на тракерите при профилирање.

Бидејќи Google не им соопшти на своите корисници како да се одлучат за овој тест, дали сум FLoCed? детално опишано како се прави, и тоа е едноставно како да ги оневозможувате сите ваши независни колачиња.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *