Оваа пештера има сопствена временска зона, но тоа не е најголемата тајна на природата (фото)

Сподели со своите пријатели

Пештерата Ер Ваг Донг се наоѓа во Кина и се протега на површина од 51.000 квадратни метри, а се состои од бројни испреплетени канали и градини, од кои најголемата има своја вегетација со сопствена микроклима со облаци и магла.

Loading...

Пештерата ја откриле истражувачи од Манчестер во текот на едномесечното истражување во областа околу градот Хупинг, а на јавноста е претставена во почетокот на октомври 2013 година.

Kina-pecina-u-Kini-Wang-Dong-3-620x350

Пред откритието рударите ја користеле во предниот дел поради ископување, но за остатокот од природното богатство не се знаело.

Kina-pecina-u-Kini-Wang-Dong-2

Пештерата е толку голема што има сопствен временски систем заедно со свои облаци и магла која се впушта длабоко во неа.

Експертите за истражување на пештери заедно со фотографи го изучувале овој огромен пештерски систем сместен во кинеската провинција Чонгкуинг и направиле феноменални слики од оваа природно чудо.

Биле маѓепсани кога го пронашле влезот во сокриевениот Ер Ванг Донг пештерски систем и изненадени од простанството на внатрешноста во кое се наоќал голем облак.

Loading...

Kina-pecina-u-Kini-Wang-Dong-1

Фотографот и спелеолог Роби Шон од Манчесет бил дел од тимот составен од 15 истражувачи во мисијата од месец дека, колку им требало да ги откријат тајните на овој пештерски систем.

  • Сите главни премини биле длабоко под земја и никогаш не виделе дневна светлост, а оваа пештера никогаш не е прописно истражена – вели Шон.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.