Ова се најстрашните медицински методи во историјата: Дел од нив се користат и денес

Сподели со своите пријатели

Пред појавата на модерната наука, луѓето користеле разни чудни методи за лекување на пациентите. Сепак, некои од најбизарните медицински методи продолжиле да се користат бидејќи даваат добри резултати во третманот.

Loading...

Така, некои од бизарните практики прераснале само од една во друга форма, а некои од нив се користат во модифицирана форма од модерната медицина, додека други се забранети затоа што биле толку опасни што често ги убивале оние што ги користеле.

Лоботомија

 

 

На почетокот на 20 век, лекарите биле целосно неподготвени за лекување на пациенти со ментална болест кои во тоа време ги преплавувале болниците.

Еден од третманите што станал популарен во 1930-тите бил лоботомија, односно отстранување на делови од мозокот за да се потиснат депресивните симптоми.

Loading...

Дури и во тоа време било препознаено дека ова е опасна практика која честопати ги оставала пациентите со трајна попреченост, уништувајќи ја нивната способност да функционираат во општеството, нивната меморија и нивната личност.

Сепак, повеќе од 40.000 луѓе само во Америка биле подложени на лоботомија, честопати без согласност.

Терапија со електрошок

 

 

Познати за нас како електрошок третмани, а тие за првпат биле користени во 40-тите години на минатиот век како алтернатива на лоботомијата за третман на разни форми на депресија и манија, а најчесто се користеле при третман на хистерија.

Електроконвулзивната терапија била остро критикувана во јавноста поради претпоставката дека го зголемува ризикот од самоубиство кај пациенти третирани на овој начин.

Loading...

Еден од нив е Ернест Хемингвеј.

Терапијата со електрошок често се прикажувала на филмското платно, што дополнително ги засилило критиките.

Од почетокот на примената на овој вид на третман, постоел проблем од етичка природа поради недостаток на согласност од пациентите и неможноста да се ублажи болката што ја трпат пациентите за време на третманот со давање анестезија.

Трепанација

 

 

Трепанацијата е хируршки метод кој вклучува дупчење на черепот за ослободување на притисокот во мозокот и се користел за лекување на епилепсија, ментални нарушувања и мигрена.

Loading...

Исто така, тоа била вообичаена постапка за физички повреди на главата, како што е фрактура на черепот, силни удари во главата итн.

Овој метод честопати бил фатален, поради инфекции на мозокот што настанале како директна последица од дупчење на черепот во нехигиенски услови.

Практиката на дупчење на черепот за ублажување на притисокот и лекување на потешки форми на депресија и денес се користи на некој начин, но со многу поголема човечност (и со анестезија) отколку што тоа бил случај во средниот век.

Интимен однос со девица за третман на сифилис

 

Loading...

 

Застрашувачкиот мит дека некој што е „заразен со социјална болест“ може да се излечи преку интимен однос датира од 16 век.

Потоа, била воведена пракса мажите да се лекуваат од сифилис и гонореја на таков начин што ќе имаат интимна врска со девица.

За жал, ова бизарно суеверие продолжило во некои делови на развиениот свет, особено во Африка, што резултирало со бројни пријавени случаи на силување девојчиња.

Намерна инфекција со маларија

Loading...

 

 

Во минатото, вообичаено било децата да бидат изложени на намерна инфекција со цел да добијат имунитет. Еден таков случај бил доведување на лица со сифилис во контакт со лица кои страдале од маларија.

Се верувало дека треската предизвикана од маларија може да излечи сифилис, а потоа маларијата ќе се лекува, со помош на некои други, исто така застрашувачки третмани.

Loading...

Сепак, вистина е дека маларијата е всушност смртоносна за заразените со сифилис во огромното мнозинство на случаи.

Диета со помош на пијавици

 

 

Диетата со помош на пијавици била метод за губење на тежината на почетокот на 20 век, кој се потпирал на несигурната практика на ставање пијавици во телото со надеж дека тие ќе јадат храната што таа личност претходно ја консумирала.

Loading...

Сепак, повеќето пијавици всушност имале страшни ефекти врз човечкото тело, што доведува до неухранетост, гадење, повраќање, дијареја и анемија.

Пијавиците се користат и денес во некои правни медицински процедури и во алтернативна медицинска пракса.

Таканаречената хиропрактика или третман со медицински пијавици е многу популарна кај холивудските и музичките sвезди, како и кај другите богати луѓе.

Третман со мртви глувци

 

Loading...

 

Мртвите глувци биле користени за медицински цели уште од времето на антички Египет, каде што би се мешале со други состојки и се користеле за ублажување на забоболка.

Подоцна во Англија, за време на владеењето на Елизабета Прва, брадавиците биле третирани на таков начин што мртвите глувци биле исечени на половина и ставени на места со брадавици.

Делови од мртви глувци се користени и за лекување на магарешка кашлица, големи и мали сипаници, ноќна енуреза…

Хелиотерапија (лесна терапија)

 

 

Третман на туберкулоза со хелиотерапија вклучувал изложување на пациентот на силен извор на светлина, обично силна ламба.

Оваа практика била поврзана со теоријата дека светилката ќе симулира сонце и со тоа ќе поттикне зголемено производство на витамин Д, кој помага во борбата против инфекциите.

Терапијата со светло е сè уште вообичаен третман за многу болести, како што се депресија, дерматолошки заболувања, сезонски афективни нарушувања

Иако современите вакцини целосно ја потиснаа хелиотерапијата за туберкулоза, нејзиниот пронаоѓач, Нилс Риберг Финсен, добил Нобелова награда за физиологија во 1903 година.

Измет од животни како лек

Изметот на животните долго време се користел за лекување на разни болести и за производство на многу лекови, сè до крајот на 19 век.

Во Викторијанската ера, постоел лек за намалување на болката во грлото, кој содржел сушен измет на куче, а античките Египќани користеле измет од магаре, крава, куче, газела или муви за низа медицински цели.

Понекогаш овие методи доведувале до труење, а понекогаш и бактериите во изметот навистина имале лековито дејство.

Loading...