Ова се 20 најтешки родителски грешки: Проверете дали сте направиле некоја!

Сподели со своите пријатели

Не сите родители имаат педагошки талент, но никој не сака да им наштети на своите деца. Сепак, постои цела листа на вообичаени родителски грешки кои можат да предизвикаат вистинска штета на детето во иднина.

Loading...

Ова се грешките што ги прават мајките и татковците.

Сите родители се љубезни кон своите деца. Но, никој не е имун на грешките. Само за овие мора да платите скапо со текот на времето.

 

 

Што не треба да прават родителите ако не сакаат да му наштетат на своето дете:

 1. Им давате непотребна слобода на избор, но и многу работи.

Децата можат да бидат „изгубени“ од премногу работи и премногу добрина.

Loading...
 1. Ги фалите за сè што прават!

Многу деца се едноставно зависни од пофалби. Нема да направи чекор без охрабрување.

 1. Настојувајте да ги направите децата среќни.

Тие мора да научат да ја бараат сопствената среќа. Малку зависи од вашата волја.

 1. Премногу разгаленост.

Како резултат на тоа, детето прераснува во потрошувач. И неговиот живот станува еден вид трка кон цели, но постигнувањето на истите, за жал, не носи внатрешно задоволство.

 

 

 1. Ги преоптоваруваме.

Зборуваме за секаков вид обука, курсеви… Тоа може да доведе до прегорување, па дури и немотивирана агресија.

 1. Верувате дека интелектуалниот развој е неопходен

Родителите често го принудуваат детето да постигне интелектуален успех со цел да бидат горди. Но, таквите деца често стануваат многу арогантни.

Loading...
 1. Верувајте дека строго религиозно образование ќе ги даде вистинските животни ставови и ќе го спаси вашето дете од сè лошо

Ако го изберете овој пат, бидете искрени до крај, во спротивно вашето лицемерие ќе ја уништи вербата на детето во родителскиот авторитет.

 1. Молчите за одредени теми (на пр. Секс)

Многу родители едноставно не знаат како да зборуваат за сексот, па затоа избегнуваат ваков вид разговор. Резултатот од ова може да биде најнепредвидливиот.

 1. Премногу го критикувате детето за грешките

Напорноста е добра или умерена. И постојаните забелешки и морализирање можат целосно да го лишат детето од мотивација и да го направат невротично.

 

 

 1. Условување…

Се случува родителите да му речат на детето: „Јас нема да те сакам ако…”. Овој и други видови на манипулации прават искривена идеја за комуникација кај децата, трауматизирајќи ги.

 1. Направете го детето одговорно за своите постапки

Типичен пример е кога постар брат или сестра се товарат за грижа за помали деца.

Loading...
 1. Децата треба да поминуваат многу време пред ТВ / таблет

Станува збор и за бесконечни видео игри. Во овој случај, децата не развиваат комуникациски вештини, тие не знаат како да бидат пријатели. Да не зборуваме за колосалното оштетување на нивното здравје.

 1. Не дозволувате да се досадуваат

Некои родители се убедени дека децата треба да бидат зафатени со секакви работи и да не им е здодевно. Во овој случај, детето не развива креативно размислување и способност да се справи со здодевноста.

 1. Ние ги ослободуваме од одговорност за постапување

Родителите со добра намера се обидуваат да ги спасат своите деца од искуства предизвикани од грешки (тие веднаш купуваат нова играчка ако старата е скршена). Дали тинејџер има проблем со законот? Неговите родители ќе се потрудат да му помогнат да избегне одговорност. Како резултат, возрасно лице не е одговорно за своите постапки.

 1. Не им дозволувате да играат „небезбедни“ игри

Деца, со играњето во природа, спортувањето, се челичат и прилагодуват на условите за живот.

 

Loading...

 

 1. Не поставувајте им прашања

Детето се чувствува сакано, спие добро кога родителите се интересираат како го поминал денот, што му се случило во тоа време, какви проблеми се појавиле.

 1. Не им читате книги на глас

Ако родителите му читаат на детето, тогаш тој учи да седи мирен, да слуша, да ја користи својата имагинација.

 1. Прерано е да се лиши бебето од доење

Ќе дојде време кога потребата за доење природно ќе исчезне.

 1. Прејадување

Детското тело дава само сигнали за глад или ситост. И прејадувањето предизвикува развој на психосоматски проблеми.

Loading...
 1. Телесно казнување

Телото казнување не едуцира. Како резултат, децата можат да прераснат во агресивни, неискрени, заплашени суштества.