Ова е највисоката планина каде човечката нога никогаш не зачекорила

Сподели со своите пријатели

Мучу Чиш не е највисоката планина во светот, но не гледаме посебни документарци за неа на ТВ каналите, а она што сепак ја прави уникатна е фактот дека тоа е највисоката планина на планетата на која сè уште никој не се искачил.

Loading...

Сместен во северниот дел на Пакистан, Мучу Чиш со своите 7.456 метри надморска височина претставува дел од планинскиот венец Каракорам. Знамето сè уште не е развеано над него, ниту пак се направени фотографии.

Само еднаш, секоја планина доаѓа до израз од некој што го освојува нејзиниот врв. Слично беше и со Монт Еверест, кој го поздрави тој момент во 1953 година, кога човечко стапало првпат стапна на својот највисок врв.

– Постои еден вид авторство за секое прво искачување – како писател или сликар што создава нешто од нула – вели извршниот директор на американскиот алпски институт asonејсон Мартин.

– Мислам дека најголемата и најинтересната работа кога станува збор за првите искачувања на гигантски, оддалечени планини како оваа, каде што во основа си астронаут, е токму тоа – да се дојде до тоа место каде што претходно никој не бил. Друг елемент, секако, е голем дополнителен предизвик, бидејќи практично нема информации како да се направи тоа – посочува Мартин.

Друг азиски врв, 7,570 метри високиот Гангкар Пуенсум, сè уште е вистинската највисока, не посетена планина на Земјата, но неговата локација во Бутан (каде планинарењето е забрането од 2003 година) значи дека овој врв е повлечен од плановите за планинарска експедиција.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *