Ова е најпопуларното женско име во светот

Сподели со своите пријатели

Моментално најпопуларното име на светот што се однесува до женскиот пол е Софија, кое лесно се изговара на многу јазици, а всушност значи мудрост.

Loading...

До тој заклучок дошол американскиот експерт за имиња Лаура Ватенберг, која ситакнува дека меѓу земјите во кои има најмногу женски лица со вакво име се Мексико, Италија, Русија и Америка.

Многу е интересно што на толку различни јазици и во толку азлични култури едно име звучи еднакво исто. Тоа сигурно зборува нешто за начинот на кој културата денес се пренесува – истакнува Ватенберг.

Софија е меѓу првите 25 имиња во две третини од земјите кои водат статистика за зачестеноста на давање одредени имиња на деца, главо во Европа и Америка.

Моментално голема популарнос на тоа имер, Ватенберг го објаснува со фактот дека името лесто се изговара на многу различни светски јазици.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.