Ова е најгрдиот град во светот, но поради една работа почна да привлекува многу туристи

Сподели со своите пријатели

Шарлроа, град во Белгија има околу 200.000 жители и се наоѓа на 60 километри јужно од Брисел.

Loading...

Многумина го опишуваат овој град како депресивен поради мрачните станбени комплекси и затворени индустриски постројки, благодарение на што пред десет години беше наречен најгрдиот град во светот.

 

Друга негативна работа, покрај стапката на невработеност од околу 30 проценти, е што во туристичките атракции често влегуваат зависници кои отворено конзумираат дрога во празни згради, а проститутките тргуваат под надвозникот на аглите на само неколку улици од градската општина.

 

 

Loading...

Поради мешање во разни скандали, во текот на претходните години, двајца градоначалници на градот поднесоа оставка.

Покрај тоа, инфраструктурата на градот воопшто не е на завидно ниво. Така, две од петте линии на метрото во Чарлоу никогаш не биле завршени, а празните станици служат како место за вандализам и собирање сомнителни групи.

Друг доказ за административна неспособност се многуте мостови и патишта што запираат среде никаде. Тие биле изградени, а потоа напуштени, само за исплата на субвенции доделени од федералната влада.

 

 

Шарлроа стана симбол за се што тргнало наопаку на Западот воопшто, а особено во Валонија, францускиот дел на Белгија.

Порано индустријата за јаглен и челик била завидувачка за остатокот од Европа. Белгија ја имала втората најголема железничка мрежа на континентот по Велика Британија, но 90-те години и исчезнувањето на јагленот и челикот го означија почетокот на крајот, а финалниот удар го зададе финансиската криза.

Loading...

Меѓутоа, фактот дека не е се толку црно, покажува и фактот дека покрај брегот на Сембре, некогаш загаден воден пат, луѓето почнале да седат и да ловат риба, како и крстарења со бродови меѓу ‘рѓосани челичарници.

 

 

Неодамна, поставени се велосипедски патеки, а стариот туристички комплекс е претворен во музеј и образовен центар.

Токму титулата на најгрдиот град во светот му помогна на ова место да започне со обновување. Се започна пред околу десет години кога еден холандски весник го опиша белгискиот град како „најгрдиот град во светот“.

После тоа, титулата беше прифатена од други медиуми, со натписи за депресивен град кој се влошува од ден на ден.

Сепак, оваа, не толку ласкава титула, му помогна на градот, кој секоја година го посетуваат се повеќе туристи.

Loading...