Ова е главната разлика меѓу силните и слабите луѓе, според Фројд

Сподели со своите пријатели

Често се смета дека силните луѓе се прилично отпорни на сè, тие само се фокусираат на својата цел и одат напред, не гледајќи наназад, не чувствувајќи жалење или несигурност.

Loading...

Исто така, тие често се перципираат како „студени“ и далечни луѓе кои знаат како да ги канализираат своите емоции и кои живеат за своја корист, пишува Ловсенс.

Во оваа изјава има невистини и заблуди, бидејќи силната личност може да биде ранлива, нежна душа на која ѝ треба љубов, отворено срце и извор на љубезност.

 

 

Силните луѓе не успеваат да постигнат сè што постигнаат преку ноќ и да создадат силна личност, туку поминаа низ пат кој е полн со подеми и падови, пречки и големи напори да го постигнат посакуваното.

Сигмунд Фројд ја објаснува клучната разлика помеѓу силниот и слабиот:

Loading...

„Луѓето мислат дека реалноста е незадоволителна и затоа живеат во фантастичен свет, замислувајќи им исполнување на своите желби. Силна личност ја остварува оваа желба. Слабата сепак живее во овој нејзин свет и нејзините фантазии се отелотворени во симптомите на разни болести“.

Слабите луѓе имаат и свои цели и соништа, но ретко ги остваруваат. Не затоа што немаат сите исти шанси и можности, но едноставно им е тешко да прифатат промени и да останат засекогаш во зоната на удобност.

Стравот од промена кај овие луѓе предизвикува постојано жалење и незадоволство, но тоа може да трае со децении додека не сфатите дека треба само да излезат од зоната на удобност, да направат промени и да се вклучат во остварувањето на своите соништа.

 

 

Тоа се луѓе кои се плашат да донесуваат одлуки и да преземат одговорност за своите постапки. Сигурно во околината имате личност која со години се жали на својата работа, шеф, колеги, плата, но тој не прави ништо за да најде нова работа и да ја промени својата ситуација.

„Повеќето луѓе навистина не ја сакаат слободата, бидејќи таа вклучува одговорност, а одговорноста е застрашувачка за повеќето луѓе“, рече Фројд.

Loading...

Силната личност не се плаши од промени, тој се обидува да се направи подобар, не се плаши да преземе одговорност за себе, но исто така и за другите. Таа има силна волја, но и искрено срце.

Една важна карактеристика на силните луѓе е дека тие се оптимисти, но во исто време тие гледаат на животот објективно, не градат илузии.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *