Ова е европска земја со најмногу должници

Сподели со своите пријатели

Во Чешка има 4,4 милиони извршни постапки, а дури над 2.000 малолетници се презадолжени. Често зад ова се крие наследството на долгови од родителите.

Loading...

Една пресуда сега им дава надеж на должниците Јана Чекова повеќе не верувала дека нејзиниот живот некогаш ќе стане нормален.

Како единаесетгодишна, таа од својот татко наследила 800.000 евра долгови кои татко и ги насобрал преку неуспешни бизниси.

„Веќе престанав да се борам. Барам работа каде можам да им помогнам на луѓето, воопшто не ме интересираат пари. И онака доверителите јадат најмногу“, вели Чикова.

Нејзината приказна е типична за проблемот со долгот на многу Чеси.

Поради законските прописи кои долги години не предвидуваа таканаречен личен банкрот, но и поради благиот однос кон лихварските кредити, стотици илјади Чеси се во долгови, пишува ДВ.

Најапсурдни се случаите кога децата наследуваат долгови од родителите кои по одредено време е речиси невозможно да се вратат поради камати, казни и административни трошоци.

Сега пресудата донесе надеж во животите на овие невини должници.

Loading...

Според таа пресуда, конфискацијата на голем дел од приходите на Јана Чикова, која работи како психолог, се прекинува до понатамошно известување.

Институтот за разрешување долгови, организација создадена на иницијатива на граѓаните, редовно ја шокира чешката јавност со актуелните статистики.

Во земја со околу 10 милиони жители, во моментов има околу 4,4 милиони постапки за присилна наплата, кои погодуваат околу 700.000 луѓе. Од нив дури 2.000 должници се малолетни.

Многу возрасни должници биле во долгови уште од детството.

Во меѓувреме, законот се промени и можен е таканаречен приватен банкрот, но правилата на оваа постапка се многу построги отколку во другите земји од Европската Унија.

По петгодишен процес, судот одлучува дали должникот вложил доволно напори да се ослободи од своите долгови.

На оние кои им должат на јавните институции деновиве им дојде уште една иницијатива, како здравствено осигурување, радио и ТВ такси или долг за јавен превоз поради возење без билет.

За многумина, првично малиот долг поради камата порасна до астрономски размери кои е невозможно да се платат.

Loading...

Сега јавните доверители овозможуваат плаќање на оригиналниот долг за мала дополнителна такса.

Досега, 15.000 Чеси се ослободени од долгови благодарение на оваа иницијатива.