22.08.2019 11:01

Откриена вакцина која лечи алерија од мачки

Facebook Twitter Google+

Доколку сте љубители на мачки, а поради алергијата ви било невозможно да престојувате во нивна близина, на вашите маки им е дојден крајот затоа што научниците откриле вакцина која ја лекува алергијата на мачки.

Лицата со дијагностифицирана алергија на мачки всушност се алергични на протеинот Фел-д1 кој се наоѓа во крзното на животот.

Loading...

Овој феномен за закачува на првутот на мачката и ан тој начин се шири по просторот во која мачката престојува. Кога Фел-д1 протеинот ќе влезе во организмот на лице кое е алергично доаѓа до зачестено производство на хистамин, што предизвикува црвенило во очите, кивање и отежнато дишење.

Ова е особено опасно за оние оние кои патат од астма или некоја друга формна на болест која влијае на дишните патушта. Вкацината наречата „HypoCat“ е решение за сите оние кои го имаат овој проблем.

Научниците ваквата вакцина ја развивале повеќе од 10 години, а истакнуваат дека досегашните истражувања и експерименти покажале дека е делотворна.

Вакцината се вбризгува во мачките, го засилува нивниот имунолоки систем помагајќи им на тој начин да го елиминираат проблемот „Фел-дљ“ од организмот.

За жал, ваквите вакцини се уште не се во комерцијална упореба.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments