09.11.2019 12:49

Откриен нов предок на човекот од пред 12 милиони години

Facebook Twitter Google+

Остатоците од скелетот на древниот мајмун, пронајден во баварска глинена јама, укажуваат на тоа дека предците на денешните луѓе почнале да стојат исправени милиони години порано отколку што се сметаше претходно, велат научниците.

Меѓународен тим на научници изјави дека дел од фосилизираниот скелет на машки примат, кој живеел пред скоро 12 милиони години во влажни шуми во јужна Германија, е многу сличен на коските на денешниот народ.

Loading...

Во трудот објавен во списанието „Nature“, тие заклучиле дека досега непознат вид, наречен „Danuvius gugenmozi“, може да оди на две нозе, но и да се качува како мајмун.

Тоа откритие „покренува фундаментални прашања во врска со нашето разбирање за еволуцијата на големите мајмуни и луѓето“, рече Медлин Бем, менаџерот на проектот.

Прашањето за тоа кога мајмуните развиле одење на две нозе ги мачат научниците уште од времето кога Чарлс Дарвин за прв пат потврди дека тие биле човечки предци.

Претходните фосилни откритија на мајмуни кои шетаат исправено, пронајдени на Крит и Кенија, беа стари до шест милиони години.

Беме, заедно со научници од Германија, САД, Канада и Бугарија, испитале повеќе од 15.000 коски пронајдени на археолошкиот локалитет Хамерсмид, на околу 70 километри западно од Минхен.

Од откриените остатоци, тие биле во можност да соберат цели скелети од четири примати кои живееле пред 11,62 милиони години.

Најкомплетниот скелет, возрасно машко, покажува дека животното било високо околу еден метар, тежело 31 килограм и изгледало слично на денешниот бонобо, подвид на шимпанза.

„За нас беше неверојатно кога сфативме колку се слични некои коски на човекот, наспроти коските на големите мајмуни“, рече Беме.

Loading...

Научниците, благодарение на состојбата на неколку добро сочувани коски, успеаја да го реконструираат движењето на „Данувиус“ и да заклучат дека, иако можел да ги држи рацете до гранките и да се обеси со нив, тој исто така можел да ги исправи нозете и да оди исправено.

„Ова го менува нашето гледиште за раната човечка еволуција, дека сè се случувало во Африка“, рече Беме.

Меѓутоа, за разлика од луѓето, Данувиј имал силен ножен палец што можел да го искористи за да фати гранка и да чекори безбедно низ крошните.

Фред Спур, палеонтолог во лондонскиот музеј за природна историја, вели дека наодите се возбудливи, но веројатно ќе бидат тема на многу дебати, не само што ги доведуваат во прашање многуте постојни идеи за еволуцијата.

„Ова е фантастичен материјал. Несомнено ќе има многу што може да се анализира“, рече Спур, кој не учествувал во истражувањето.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments