Откриен коронавирус кој од куче преминал на човек

Сподели со своите пријатели

Како што ковид-19 започна да се шири низ целиот свет, професорот Грегори Греј од Институтот за глобално здравје на Универзитетот Дјук го задолжил својот докторант во лабораторија да развие тест на коронавирус што ќе ги опфати сите видови и со тоа ќе помогне во борбата против следната пандемија.

Loading...

Идејата била дека алатката, откако ќе се потврди нејзината точност, ќе се користи за пребарување примероци на човечки тестови на коронавирус за да се откријат знаци на овој вид на вирус кои можеби потекнуваат од животни.

 

 

„Кучешки“ коронавирус?

Греј и неговите колеги откриле дека кучешкиот коронавирус е присутен во група деца примени во малезиските болници за пневмонија уште во 2017 и 2018 година.

Експертите од Дјук веруваат дека нивната болест е предизвикана од вирус што им се проширил од кучиња, иако тие не успеале тоа дефинитивно да го докажат.

Loading...

Но, со оглед на неговата генетска шминка, тешко дека овој кучешки коронавирус во моментов циркулира меѓу луѓето.

„Ние се залагаме за поширока примена на тестови кои ги опфаќаат сите видови за да се најдат петте различни вирусни семејства за кои веруваме дека се најпроблематични за ширењето на епидемијата меѓу луѓето“, изјави Греј за АФП.

„Клучната порака е дека вакви работи најверојатно се случуваат насекаде во светот, па каде и да се во интензивен и чест контакт со животни, но не успеваме да ги откриеме сите. Мислам дека треба да ги проучуваме ваквите појави, бидејќи ако можеме да ги откриеме доволно рано и да откриеме како овие вируси успешно ги користат луѓето како домаќини, ќе можеме да ги елиминираме пред да станат пандемични“, изјави епидемиологот Греј.

Коронавирусите се недоволно проучувани со текот на годините, бидејќи тие главно биле поврзани со настинка, но тоа се променило по епидемијата на САРС и МЕРС од 2002 и 2012 година, кои се ширеле од цибетки и камили до луѓе.

Бројни научници веруваат дека САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува ковид, исто така има животинско потекло. И иако сè уште има голем број непознати работи, фактот дека е откриен нов коронавирус што може да премине од животни на луѓе, ги загрижува научниците.

 

 

Loading...

Греј го замолил кинескиот докторант Лишан Ксиу да развие сеопфатен тест за коронавирус, во што тој и успеал. Тој открил каде се преклопуваат генските низи на различни членови на семејството на коронавируси.

Натпреварот на пандемијата

Овие алатки биле користени за проучување на тестови на пациенти со пневмонија во болница во Саравак, Малезија. Во осум од 301 примероци бил откриен кучешки коронавирус.

Бидејќи откритието било изненадувачко, тие побарале потврда од една од најпознатите американски вирусолози, Анастасија Власова од Универзитетот во Охајо, која успеала да порасне повеќе вакви вируси и да го редицира целиот свој геном.

Откриено е дека вирусот, наречен CCoV-HuPn-2018, има претежно кучешко потекло, но има и компоненти на мачки и свињи.

Откриени се и мутации кои можат да се прилагодат на пренесувањето меѓу луѓето, но не е познато колку долго може да трае оваа еволуција. Можеби со децении, но можеби и не воопшто, рече Греј.

Сите пациенти од Саравак успешно закрепнале од пневмонијата. „Но, штом некој ќе ве однесе во болница со пневмонија, тоа значи дека е потешка форма на болеста“, рече Греј.

Фактот дека кучешкиот вирус бил откриен дури и во мала пилот студија покажува дека во основа на сѐ може да има поголем проблем.

Loading...

 

 

„Едноставно, тогаш го забележавме. Ако воспоставивме контрола над работниците во свињарство, живина и добиток, можеби ќе се изненадиме со што сѐ нивниот имунолошки систем се борел“, рече тој.

Тој посочува дека „ова не значи дека тие ќе бидат оние што ќе ја „запалат“ следната пандемија“, но посочува дека оваа група би била „одличен извор на истражување“, заклучи тој.

Вирусологот Власова рече дека научниците „во овој момент не мислат дека постои можност овој вирус да предизвика нова пандемија“, но тие сакаат да привлечат внимание кон проучувањето на преносот на коронавирус од животни на луѓе бидејќи тоа е многу честа и досега не доби многу внимание“.

Loading...

Резултатите од студијата беа објавени во стручното списание Clinical Infectious Diseases.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *