Откриен досега најголемиот диносаурус во Европа

Сподели со своите пријатели

Палеонтолозите во четвртокот објавија дека пронашле делови од скелет на диносаурус, кој живеел пред околу 125 милиони години за време на периодот на Креда, вклучувајќи коски на грбот, карлицата и опашката, некои делови од екстремитетите, но без череп или заби.

Loading...

Врз основа на делумни остатоци, тие процениле дека диносаурусот бил подолг од 10 метри, а можеби и многу повеќе од тоа.

„Големината на примерокот е импресивна. Тој е еден од најголемите, веројатно најголемите, познати копнени предатори што некогаш демнеле во Европа“, рече Крис Баркер, палеонтолог од Универзитетот во Саутемптон и главен автор на студијата, објавена во PeerJ Life & Животна средина.

 

 

Врз основа на серија мали жлебови на врвот на каудалниот пршлен, тие заклучија дека припаѓа на група диносауруси наречени спиносауруси, вклучувајќи го и спиносаурусот, кој живеел пред околу 95 милиони години и бил долг околу 15 метри.

Се смета за најдолг познат предатор меѓу диносаурусите.

Loading...

Спиносаурусите имаа долгнавести черепи, кои потсетуваа на крокодили, со многу конусни заби, совршени за фаќање плен, како и силни екстремитети и големи канџи.

Тие се хранеле со водни животни, како и со други диносауруси.

Поради нецелосни остатоци, научниците се уште не им дале научно име на новоопишаните диносауруси, но го нарекуваат „бела карпа спиносаурид“, поради геолошкиот слој во кој се пронајдени коските.

Тие веруваат дека не е припадник на ниеден претходно идентификуван вид.

Месојадните диносауруси припаѓале на тероподи, а големи примероци имало на секој континент.

Тие беа двоножни, а најголемиот имаше масивни черепи и силни заби.

 

Loading...

 

Спиносаурусот бил најголемиот во Африка. Tyrannosaurus rex, кој достигнал 13 метри, бил крал на Северна Америка, додека џиганотосаурусот со слична големина владеел во Јужна Америка, а малку помалиот тарбосаурус во Азија.

Најголемиот познат теропод од Европа бил торвосаурусот, долг околу десет метри.

Новоопишаниот диносаурус би можел да биде долг колку Т. Рекс, според палеобиологот од Универзитетот во Саутемптон и автор на студијата Нил Гостлинг.

„Ова е навистина големо. Да се ​​надеваме дека ќе се појават повеќе фосили. „Би сакале череп или заби“, рече Гостлинг.

Проучувањето на забите може да им помогне на научниците подобро да ја разберат положбата на овој диносаурус на семејното стебло спиносаурус.

Фосили се забележани на теренот во заливот Комптон, на југозападниот брег на островот Вајт.

Диносаурусот живеел во околината на лагуна населена со различни диносауруси кои се хранеле со растенија и летечки влекачи наречени птеросауруси.

Loading...

Во тоа време нивото на морето беше многу повисоко од денешното и големи делови од Европа беа потопени.

Островот Вајт стана еден од најбогатите остатоци од диносауруси во Европа.

Минатата година, истиот тим на научници објави дека откриле уште два спиносауруси од Креда од островот Вајт, од кои и двата се долги околу девет метри.

Овие наоди, во комбинација со најновите, ја поддржуваат нивната хипотеза дека спиносаурусите како група потекнуваат и се разновиле во Западна Европа пред да се шират на друго место.

„Овој нов материјал ја потврдува нашата претходна работа, која ја истакнува Европа како важен регион за диверзификација на спиносаурусите“, рече Баркер.