Откако WhatsApp ја смени политиката за приватност, извршниот директор на Viber ги повикува корисниците да бараат алтернативи

Сподели со своите пријатели

Viber една од водечките светски апликации за лесна и бесплатна комуникација, го изрази својот бес од најновата верзија на политиката за приватност на WhatsApp.

Loading...

Иако корисниците на WhatsApp досега имаа право на избор на апликацијата може да им биде забрането да го споделуваат нивниот број на мобилен со Facebook, ова ќе биде задолжително во иднина. Корисниците мора да се согласат на новите услови во рок од 30 дена или повеќе нема да можат да ги користат нивните сметки.

За подобро разбирање во каква позиција се ставени корисниците, предлагаме да го разгледаме интервју што го направи коосновачот на WhatsApp, Брајан Актон, со Парми Олсон во Форбс во 2018 година.

Во него тој ги објаснува причините за неговото заминување, како и твитот во кој ги советува луѓето да ја бришат својата сметка на Фејсбук: „Ја продадов приватноста на моите корисници за поголема корист. Донесов одлука и направив компромис. Живеам со тоа секој ден “.

 

 

Најновата верзија на политиката за приватност укажува на довршувањето на асимилацијата на WhatsApp во Фејсбук. Бидејќи WhatsApp и Facebook стануваат еден субјект, корисниците на оваа апликација за пораки заработуваат повеќе пари отколку порано, што треба да биде предупредување за секој што сака приватност при испраќање пораки.

Loading...

До ажурирањето на 4 јануари, условите на договорот за WhatsApp гласеа на следниов начин:

„Почитувањето на вашата приватност е вградено во нашата деловна ДНК. Од кога го лансиравме WhatsApp, ние се обидуваме да ги градиме нашите услуги имајќи предвид голем број на цврсти принципи на приватност “.

„Ние нема да ги споделуваме вашите пораки од WhatsApp со Facebook каде што другите би можеле да ги гледаат. Всушност, Фејсбук нема да ги користи вашите пораки во WhatsApp за каква било друга цел освен да ни помогне да работиме и да ги обезбедуваме нашите услуги “.

И двете изјави се отстранети, што не е големо изненадување.

 

 

За разлика од загрижувачката нова политика на приватност на WhatsApp, Viber секогаш го водеше личниот пример, спроведувајќи клучни карактеристики за да се обезбеди сигурност и заштита на корисничките податоци. Овие карактеристики вклучуваат:

Loading...

Автоматски овозможено двонасочно шифрирање за сите за бесплатни лични повици и разговори, без потреба од активирање на посебни поставки од страна на корисникот. Зделката е јасна и едноставна: никој, па дури и Viber, нема пристап до вашите повици и разговори, освен самите учесници.

Viber не ги чува испорачаните пораки :Корисниците што сакаат да направат резервна копија од разговорите секогаш можат да активираат складирање во Cloud, но Viber не чува никакви копии од кориснички пораки и повици.

Приватност на екранот: Viber нуди супериорна приватност на екранот, овозможувајќи им на корисниците да испраќаат пораки за самоуништување во рамките на разговор, додека целосните разговори можат да бидат скриени целосно и подоцна да се гледаат само со PIN поставен од корисник.

Податоците за корисниците не се споделуваат со Фејсбук: Вибер ги прекина сите деловни врски со Фејсбук. Корисничките информации не се споделуваат и никогаш нема да бидат споделени со Фејсбук. Телефонските броеви и личните информации на корисникот не се споделуваат со ниту една трета страна.

 

 

„Најновото загрижувачко ажурирање на политиката за приватност на WhatsApp го намалува терминот„ приватност “. Ажурираната верзија не само што покажува колку WhatsApp не се грижи за приватноста на своите корисници, туку исто така претставува еден вид рекорд во непочитување на корисниците и тешко дека ова ќе биде последен ваков случај од нивна страна.

Loading...

Јас сум неизмерно горд на политиката за приватност на Вибер, затоа ги поканувам сите жени и мажи да ни се придружат и да уживаат во својата приватност со Вибер “, рече Џамел Агауа, извршен директор на Вибер.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *