Ослободување од работа на хронично болните лица со потврда од лекар специјалист

Сподели со своите пријатели

Министерството за труд и социјална политика(МТСП) информира дека согласно заклучоците на Комисијата за заразни болести, следните категориите на лица треба да бидат ослободени од работа и работни активности врз основа на приложена потврда од лекар специјалист за следните состојби:

Loading...

-Хронични респираторни заболувања

-Тешки кардиоваскуларни заболувања

-Дијабет ТИП 1

-Малигни заболувања

-Имуно-компромитирачки состојби.

Во наредните 14 дена ослободени од работа и работни активности се и бремените жени.

Министерството за труд и социјална политика ги повикува сите вработени и сите работодавачи строго да се придружуваат до мерките кои Владата на Република Северна Македонија ги донесе на седницата одржана на 10.03.2020 за превенција од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус).

Loading...

Интегрално соопштение: Министерство за труд и социјална политика


Leave a Reply