ОО на СДСМ: Новата влада на првите седници ќе го укине екстерното тестирање (видео)

Сподели со своите пријатели

Општинската организација на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија од Куманово денеска одржа прес конференција на која упати критики за есктерното тестирање кое актуелната власт го спроведува, но и ветување дека истото ќе биде укинато со новата влада.

Утре и во петок власта во заминување на ДПМНЕ сака на мускули и до крај да го спроведе својот необразовен експеримент наречен екстерно тестирање. Тестирање со кое ги малтретира ученици, внесува дополнителна нервоза и хаос во обарзовниот процес и тоа при самиот крај на учебната година – рече Сашо Тодоровски, портпарол на ОО на СДСМ Куманово.

Според Тодоровски тестирањето кое го замислила власта во никој случај не се поклопувасо тоа дека учениците им се на прво место и дека знаењето е моќ, туку како што истакна, целта е да се внесе страв кај учениците и нпотребни проблеми во образониот процес.

Огромен дел од прашањата се со грешки и истите се продаваат по фотокопирници и ги има насекаде на интернет. Од учениците се бара да ги научат на памет. Затоа прашуваме која е целта на ваков лудачки начин да се спроведува нешто кое нема никаква улога во подобрување на знаењето на ученикот и воопшто не придонесува за поквалитетен образовен процес. Новата власт во Македонија на една од своите први седници ќе го укине ваквиот начин на екстерно оценување, а на учениците ќе им ги врати оценките – додава Тодоровски.

Тој дообјасни дека ќе има целосно поништување на оценките, и на оние кои влијаеле негативно, но и на оние кои влијаеле позитивно на крајниот успех на учениците внесен во сведителствата.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.