Околу Сатурн откриени 20 нови сателити, може да предлагате и имиња за нив

Сподели со своите пријатели

Сатурн го надмина Јупитер како планета на Сончевиот систем со најмногу природни сателити, откако научниците открија 20 претходно непознати сателити во орбитата гасовитиот џин, објави Институтот за наука Карнеги.

Со 20 новооткриени, Сатурн го заокружи своето „семејство“ на вкупно 82 сателити, додека Јупитер има 79 години. Овој наод, велат научниците, може да обезбеди нови сознанија за формирање на втората најголема планета во нашиот систем и нејзините сателити.

Loading...

Секоја од 20-те новооткриени месечини има дијаметар од околу пет километри, а 17 од нив имаат ретроградна орбита, или спротивно на локацијата Сатурн. Една од нив во моментов е најдалеку познатата месечина од планетата на прстените.

Тим астрономи предводени од Карнеги Скот Шепард откриле „нови“ сателити со помош на телескопот Субару поставен на врвот на вулканот Мауна Кеа на Хаваи.

Откако минатата година беа пронајдени повеќе сателити околу Јупитер, Институтот Карнеги започна онлајн конкурс за да ги именува, и го презеде истиот пристап по повод своето последно откритие.

Овој пат, сепак, имињата на сателитите мора да се засноваат на великаните од нордиската, келтската или иннуитската митологија.

Ова е затоа што Сатурн има три надворешни групи на сателити – ретроградна нордиска група (со имиња во нордиската митологија) и Инуитска и Келтска.

Луѓето веќе започнаа да ги предлагаат своите идеи на Твитер, а својот предлог да го објавите @SaturnLunacy со хаштагот #NameSaturnsMoons.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *