Околу 12% од вработените во Германија работат од дома

Сподели со своите пријатели

Приближно 12 отсто од канцелариските клупи во Германија остануваат неискористени во текот на работниот ден, бидејќи работа на далечина стана норма по пандемијата, објави германскиот истражувачки институт – Ifo.

Loading...

Тој процент е околу три пати поголем од 2019 година, објави Ifo.

Речиси празни канцеларии се најчести во секторите како што се информатичката технологија, рекламирањето и деловното советување.

„Околу четвртина од вработените редовно работат од дома“, вели истражувачот на Ifo, Сајмон Краузе.

„Некои работодавци одлучија да ги претворат своите празни канцеларии во заеднички работни простори, додека други се намалуваат за да заштедат на трошоците.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец осуден на смрт во Белорусија

„Ваквиот тренд може да има последици за пазарот на недвижности, кој веќе е под притисок на повисоките каматни стапки и трошоците за изградба“, рече Краузе.

Ifo е институт за економски истражувања на Универзитетот во Минхен и спроведува месечни анкети меѓу неколку илјади германски компании на различни теми.