Огромни експлозии на Сонцето: Магнетните бури пристигнуваат до Земјата со невидена брзина (видео)

Сподели со своите пријатели

Нова моќна ерупција од класата Х се случила на Сонцето во 10 часот по средноевропско време и тоа во моментите, додека по претгодно уште помоќна ерупција, на Земјата беснее исклучително силна магнетна бура.

Нејзината сила е десет пати поголема отколку што во првите моменти се прогнозираше. ТОлку е силна што во Канад асе појавила поларна светила и таму каде никогаш ја немало.

Магнетната бура се чувствува на целата планета.

Првата силна ерупција на Сонцето се случила на 6 септември и била од класата H2.2.

Loading...

Значително помоќната H9.3 се случила истиот ден. на Сонцето по таа ерупција следувал и моќен потрес – сонцотррес.

Ден подоцна на 7 септември на нашата ѕвезда и се случила 11 ерупции од класата Ѕ и посилни.

Научнитите бојавија дека ударнио бран (некој вид на облак на плазма) предизвикан од ерупцијата H9.3 пристигнал до Земјата цели 12 часа пред прогнозираното време.

Ова се објаснува со тоа што се движен еден и пол пат побргу отколку што се претпоставувало и дека самиот удар врз Земјата е помоќен од очекуваното.

Насоката на магнетното поле „облаци“  се смета за неповолна по Земјата.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.