08.11.2019 01:06

Од следната година еден полнач за сите телефони

Facebook Twitter Google+

Според европската статистика, 51 000 тони полначи се фрлаат годишно.

Комисијата за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите на Европскиот парламент расправаше за воведување на единствен полнач за сите мобилни уреди и помали електронски уреди.

Loading...

Според Билјана Борзан, потпретседател на европските социјалисти, овие промени би можеле да се спроведат уште следната година.

„Ова е добра вест за граѓаните. Секој има неколку стари полначи во фиоките, а ние постојано купуваме нови. Некои полначи дури и ја зголемуваат цената на уредот, така што стандардизацијата ќе обезбеди еден полнач за сите типови мобилни телефони, како и други мали електронски уреди, и ќе доведе до заштеда“, рече Билјана Борзан.

Таа додаде дека електронскиот отпад расте за три до пет проценти на годишно ниво низ Европската унија и дека мерките преземени од Европската комисија досега не дадоа значителни резултати.

Производителите, наводно, не одговориле бидејќи различните полначи што се менуваат во секоја генерација на мобилни телефони генерираат профит од кој не сакаат да се откажат.

Податоците покажуваат дека стандардизацијата на полначите за половина од електронските уреди ќе заштеди на потрошувачите повеќе од половина милијарда евра до 2021 година.

Според европската статистика, 51.000 тони полначи се фрлаат годишно. Затоа се водат консултации за тоа каков би бил стандардизиран полначот, додека законските одредби може да се донесат уште следната година.

„Ова би било само еден мал чекор кон одржлива потрошувачка. Дури 78 проценти од потрошувачите мораа да го заменат својот мобилен телефон едноставно затоа што проблемот не беше решен во фазата на дизајнирање на производот и јас планирам да продолжам да работам на тоа”, заклучи Билјана Борзан.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments