Од Куманово отпочна воената вежба „Dragoon Guardian 17“ (галерија+видео)

Сподели со своите пријатели

Од денеска па во наредните две недели Македонија ќе биде домаќин на воената вежба „Dragoon Guardian 17“ која на воениот полиготн Криволак ќе ја спроведуваат вкупно 300 американски војници и 95 припадници на АРМ со вкупно 120 воено-инжинерски возила.

 

Loading...

 

Вежбата од Куманово денеска ја прогласија за отпочната министерката за одбрана Радмила Шеќеринска и амбасадорот на САД во Република Македонија, Џез Бејли.

„Dragoon Guardian 17“ е одлична можност за зајакнување на билатералната сорабтка меѓу Армијата на Република Македонија и вооружените сили на САД, унапредување на взаемното разбирање и доверба, подобрување на интероперабилноста на нашите единици како и прилика за размена на искуствата и развивање на стандардните оперативни процедури на инжинерските и други единици за изведување на операции вор азлични услови и местоположба на воиштето, реафирмирање на взаемната соработка со Командата на Комнени сили на САД за Европа и земјите партнери. Во текот на вежбата војниците на двете армии ќе имаат можност да изведуваат заедничка обука за обезбедување мобилност и справување со импровизирани експлозивни направи, з аобезбедување на медицинска поддршка, а воедно ќе имаат и можност да учествуваат во изградба на времена полетно-слетна патека за беспилотни летала, најави министерката Шеќеринска.

Гледајќи ја амбициозната програма за вежбата која е плод на заеднички напо на припадниците на АРМ и нивните американски колеги, уверена сум дека и оваа вежба ќе биде одлична можност за зајакнување на подготвеноста на нашите единици, ќе придонесе кон подобрување на интероперабилноста и ќе ја приближи АРМ кон високите критериуми на нашите партнери од САД – рече Шеќеринска.

Министерството за одбрана ќе продолжува да вложува напори за меѓународно промовирање на воениот полигон Криволак.

Заедничките вежби ја зближуваат Македонија кон НАТО. Важно е да се напомене дека членството во НАТО не е нешто за што само се зборува. Преку билатерални обуки и вежби и преку настани и операции поддржани од НАТО, ние и помагаме на Македонија да се подготви за полноправно членство во НАТО – рече американскиот амбасадор Бејли.

Според командатот на ЗОК, бригадниот генерал Зоран Милески самата вежба е одлична можност за подобрување и унапредување на тактитките, техниките и процедурите на македонските единици.

Со реализација на вежбата припадниците на инжинерискиот баталјон ќе ги надградуваат способностите за детекција идентификација и неутрализација на импровизираните експлозивни направи со што ќе ја зголемат способноста за мобилност на борбените елементи – рече Милевски.

Свое обраќње пред граѓаните и војниците имаше и градоначалникот на Општина Куманово, Зоран Дамјановски.

Особена чест и задоволство ми претставува што денеска градот Куманови и јас како градоначалник сме домаќини на оваа голема и знајачјна приредба, значаен настан за нашиот град. Денешниот настан е дел од програмата за вежбата на Армијата на Република Македонија и вооружените сили на Соединетите Американски Држави и се одржува за прв пат пред жителите на најголемата општина во Република Македонија – рече Дамјановски.

Loading...

 

Куманово е само еден од шесте градови каде, двете армии ќе изложат воена опрема и возила кои граѓаните ќе може да ги запознаат одблизу и да разговараат со војниците.

 

 

 

Loading...

 

 

 

 

Loading...

 

 

 

Loading...

 

 

 

Loading...

 

 

Loading...

 

 

 

Loading...

 

 

 

Loading...

 

 

 

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.