Од каде потекнуваат боите на семафорот?

Сподели со своите пријатели

Црвена, жолта, зелена – ова е причината зошто овие бои се користат на семафорите ширум светот.

Loading...

Низ целата земја, семафорите помагаат во одржувањето на редот со сигнализација кога е време да се запре (црвена), да забави (жолта) или продолжување на движењето (зелена).

Според веб-страницата Mental Floss, семафорите потекнуваат од железничките системи уште од почетокот на 19 век.

На инженерите на возот им бил потребен начин да знаат кога да ги застанат локомотивите и кога да забават.

Црвената е избрана за застанување затоа што повеќето луѓе го поврзуваат со нешто потенцијално опасно или сериозно. Уште поважно, црвената има најдолга бранова должина во спектарот на бои и може да се види од подолги растојанија, овозможувајќи им на возачите да започнат порано со рачно сопирање.

Белото светло се користело за да се овозможи возот да тргне, а зелното светло укажало на претпазливост.

Бидејќи двете ламби имале обоен филтер, би дошло до забуна ако некоја од леќите падне, откривајќи бела светлина.

На пример, ако е оштетен црвениот филтер, возачот ќе види бело светло и ќе помисли дека е безбедно да се оди, а всушност не е.

Loading...

За да се избегне овој проблем, белата боја била елиминирана, жолтата укажувала на претпазливост, а зелената дека е безбедно да се оди.

Првиот семафор бил подигнат во Лондон во 1868 година. Тоа всушност бил систем на гасни ламби, така што не траел многу пред да експлодира сè.

Кога Ford Model T бил воведен во 1913 година, на патиштата имало повеќе од 4.000 жртви, во најголем дел поради судири на крстосници.

Отпрвин, системот за семафори надвор од железницата не користел жолта боја, а свирката сигнализирала дека светлото ќе се смени за да им овозможи на возачите да знаат дека сигналот се подготвува.

Само во 1920 година полицискиот службеник во Детроит по име Вилијам Потс предложил систем со три бои – црвена, жолта и зелена боја.

Бидејќи истите бои не се користеле насекаде, САД со закон црвената, жолтата и зелената боја ги пропишале како задолжителни во 1935 година.


Leave a Reply