ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: Ова се 15 навики на успешните и богати луѓе!

Сподели со своите пријатели

Списанието „Бизнис инсајдер“ објави студија на Томас Ц.Корли, кој поминал пет години истражувајќи ги животните навики на 177 милионери, но само оние кои стекнале богатство самостојно, без да го наследат. Своето истражување го објави во книга.

Loading...

„Постојат причини и последици кои се тесно поврзани со навиките. Навиките се причина за богатство, сиромаштија, среќа, тага, стрес, добри односи, лоши односи, добро или лошо здравје”, вели Корли. Но, добрата вест е што навиките можат да се променат и ова се „богатите навики“ на успешните луѓе:

 

 

 

1. КОНСТАНТНО ЧИТАЊЕ

Образованието им е поважно од забавата. И Корли бележи дека „80 проценти од богатите поминуваат најмалку триесет минути или повеќе на ден читајќи за само-подобрување. Повеќето од она што го читаат не е за забава. Тие читаат за да го зачуваат или стекнат новото знаење.

Loading...

2. РЕДОВЕН ФИТНЕС

76 проценти од богатите поминуваат најмалку половина час на ден на фитнес, вклучително и трчање, пешачење, возење велосипед и слични вежби. Физичката активност е многу поврзана со менталните способности.

3. СЕ ДРУЖАТ СО УСПЕШНИ ЛУЃЕ

„Вие сте успешни исто како и луѓето со кои се дружите“, вели Корли. „Богатите секогаш бараат поединци кои имаат зацртано цели, се оптимисти, енергични и кои генерално имаат позитивен поглед на животот.

Со цел да одржат такви односи, богатите луѓе прават шест работи: им го честитаат роденденот на луѓето, повикајте ги да ги поздрават, запомнете ги другите кога станува збор за важни настани, волонтирајте …

4. ГИ СЛЕДАТ СВОИТЕ ЦЕЛИ

Она што ги карактеризира овие луѓе е напорот да бидат оригинални и да не се откажуваат од своите цели. Тие не се обидуваат да живеат животи на други луѓе или на нивните родители. Тие се оригинални, упорни и непоколебливи во зацртаните цели.

 

Loading...

 

5. РАНО СТАНУВААТ

Корли наведува дека „50 проценти од богатите стануваат три часа пред да започне нивниот работен ден.“ Тоа е стратегија за решавање на неизбежни дневни пречки, како што се: предолги состаноци, сообраќаен метеж, семејни обврски и слично.

6. ИМААТ ВИШОК ПРИХОДИ

„Успешните луѓе никогаш не се потпираат на еден извор на приход“, вели Корли. Тие развиваат деловни активности и приход на повеќе начини.

7. ПРОНАОЃААТ И РАБОТАТ СО МЕНТОР

Наоѓањето ментор исто така го забрзува вашиот пат кон акумулација на богатство. „Успешните ментори прават многу повеќе од само позитивно влијание врз вашиот живот. Тие редовно и активно учествуваат во вашите успеси затоа што ве советуваат што да правите, а што не.”, Вели Корли.

Loading...

8. ПОЗИТИВНИ СЕ

„Долгорочен успех е возможен само кога имате позитивен поглед кон животот“, тврди Корли. „Во моето истражување, позитивноста беше честа кај сите милионери.

9. НЕ ГИ СЛЕДАТ ДРУГИТЕ

„Ние толку многу се трудиме да се прилагодиме на општеството и да бидеме дел од стадото и би сториле сè само за да избегнеме да бидеме надвор од толпата“, вели Корли. Успешните луѓе прават свое стадо и ги влечат другите во тоа стадо. „Ако сакате да се одделите од стадото, направете свое стадо, а потоа натерајте ги другите да се придружат“, вели Корли.

 

Loading...

 

10. ИМААТ УБАВИ МАНИРИ

Ако сакате да бидете успешни и богати, мора да имате принципи и начини на добро однесување. Друга нивна карактеристика е да следат и честитаат важни животни настани, како што се давање признание, родендени или нешто слично, како и начини на јадење или облекување за разни социјални настани.

11. ПОМАГААТ НА ДРУГИТЕ ДА УСПЕАТ

Помагањето на другите, кои се трудат да успеат во своите цели и остварувањето на своите соништа, ве води кон успехот. Никој не го разбира успехот без тим од други успешни и широкогради луѓе. Најдобар начин да го изградите вашиот тим е да им помогнете на другите, пред се на луѓето со исти цели.

Loading...

12. СЕКОЈДНЕВНО ТРОШАТ ВРЕМЕ НА РАЗМИСЛУВАЊЕ

„Размислувањето е клучот за нивниот успех“, вели Корли. Богатите имаат тенденција да размислуваат изолирано, наутро, најмалку 15 минути секој ден. Тие размислуваат за кариера, семејство, работа и инвестиции.

13. БАРААТ ПОВРАТНИ ИНФОРМАЦИИ

„Страв од критика е зошто не бараме повратни информации од другите“, пишува Корли. „Но, повратните информации се важни за да научите што работи, а што не. Повратните информации ви помагаат да разберете дали сте на добар пат. Повратни информации: критика, добра или лоша, е клучен елемент за учење и развој.” Погледнете ја вашата кариера и евентуално да се поправи или дури и да се промени доколку се одвива во погрешна насока.

 

Loading...

 

14. БАРААТ ШТО САКААТ

Постои страв од барање на она што го сакате. „Стравот од одбивање и стравот од обврските не спречуваат да го бараме она што го сакаме“, вели Корли. „Треба да ги надминете тие стравови и да продолжите да барате, ако сакате некој да каже ДА“.

15. ПРЕЗЕМААТ ПРЕСМЕТАН РИЗИК

Корли открил дека овие милионери не биле „природно бестрашни“. Наместо тоа, тие „го надминуваат стравот од неуспех и преземаат пресметани ризици“. Тие разбираат дека ризиците доаѓаат како цена на успехот.

Loading...