ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: Лажгото лесно се препознава затоа што ја прави оваа работа

Сподели со своите пријатели

Една неодамнешна студија спроведена од експерти од Универзитетот во Ротердам покажа дека луѓето обично се однесуваат слично кога лажат, но дека еден израз е вообичаен за скоро сите.

Loading...

Тогаш честопати несвесно го имитираме однесувањето и говорот на телото на личноста на која и кажуваме лага, а најмногу на оние блиски до нас, па не е ни чудно што сме најмалку убедливи кога лажеме емоционален партнер.

– Кога се обидуваме да убедиме некого во нашата приказна, нашиот мозок целосно се фокусира на она што го зборуваме и заборава да го контролира говорот на телото, па затоа прибегнува кон имитација што бара помалку когнитивен напор отколку размислување – велат експертите кои учествувале во студијата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е Бернард Арно? Најбогатиот човек во светот и крал на луксузна империја!

Тие, со нивна согласност, прво ги снимале испитаниците додека ја кажувале вистината, а потоа ги споредиле снимките со оние на кои лажеле. Тие заклучија дека лажењето бара значителен когнитивен напор, па затоа на многумина им е многу полесно да ја кажат вистината.

Ова беше уште поочигледно кога од испитаниците беше побарано да ги лажат своите партнери, и колку беше полоша лагата, стануваше позабележителна имитацијата на изразите на другата половина.