Обожавате пиво? Еве каде е најевтино, а каде никако не треба да го нарачате!

Сподели со своите пријатели

Пробувањето на локално пиво е еден од најдобрите делови на патувањето, но понекогаш единственото нешто што го намалува задоволството во овој алкохолен пијалак е неговата цена.

Loading...

За да бидете сигурни дека сте пробале некои од највкусните производи во светот без да го нарушите буџетот, „Expensiveity“ ги спореди цените на пивото во 58 земји.

 

 

За да ги собере своите податоци, Expensiveity се фокусираше на познати брендови и ги забележа цените на 330 мл шишиња пиво во супермаркетите ширум светот.

Тој исто така ги повика хотелите да добијат цени во баровите и ја пресмета просечната цена помеѓу супермаркет и хотел во долари.

„Expensiveity“ откри дека Катар има најскапо пиво во светот, чини во просек 11,26 долари за шише од 330 мл. Ова веројатно се должи на нивниот 100% данок на увоз на алкохол пред Светското првенство во 2022 година.

Loading...

 

 

На другиот крај на спектарот, Јужна Африка има најевтино пиво, со просечна цена од 1,68 долари за шише.

Откриле и дека Чешка има најголема стапка на потрошувачка на пиво, при што просечно лице пие 468 пива годишно, а Германците трошат најмногу на пиво секоја година со скоро 2.000 американски долари потрошени на овој пијалак.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *