Ново задолжување на Владата од 7,7 милиони евра

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Македонија денеска планира да се задолжи со нови 5,5 милиони евра, а според планот објавен од страна на Министерството за финансии, на аукцијата на државни хартии од вредност ќе бидат понудени тримесечни записи во вредност од 813 илјади евра, како и државни обврзниси за 162 илјади евра со рочност од 15 години.

Повторно во текот на денешниот ден ќе бидат организирани и двете одложени аукции од 2-ри февруари, а ќе се нудат шестмесечни и едногодишни записи во вредност од 4,5 милиони евра.

Во текот на утрешниот ден Министерството за финансии треба да врати стари долгови во изнсо од 7,07 милиони евра.

Владата денеска планира да се задолжи со нови 5,5 милиони евра. Според планот објавен од Министерството за финансии, на аукцијата на државни хартии од вредност ќе бидат понудени тримесечни записи во вредност од 813 000 евра и државни обврзници за 162 000 евра со рочност од 15 години.

Денеска повторно ќе бидат организирани и двете одложени аукции од 2 февруари.Ќе се нудат шесетмесечни и едногодишни записи со вкупна вредност од 4,5 милиони евра.

Утре,треба да се вратат 7,07 милиони евра стари долгови.

Од почетокот на годинава владата од домашните банки, пензиски друштва,фондови, осигурителни компании и други кредитори собра 32 милиони евра повеке од колку што бараше. Заклучно со декември 2015 година јавениот долг изнесува 4 милијарди 224 милиони евра, или 47 отсто од домашниот бруто производ, што е највисоко ниво измерено до сега.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.