Новиот центар на ЕУ за кибербезбедност ќе биде во Букурешт

Сподели со своите пријатели

Новиот Европски центар за компетентност и мрежата на центри за интернет-безбедност ќе бидат во Букурешт. Идниот центар ќе одвои европско и национално финансирање за истражување од областа на кибер безбедноста во Европската унија, објави „Политико“.

Loading...

Мнозинството земји-членки на вчерашното гласање го избраа главниот град на Романија. Градот беше избран од списокот на седум други кандидати, вклучувајќи ги Брисел, Минхен, Варшава, Вилнус, Луксембург и шпанскиот град Леон. Дипломатите го избраа Букурешт со 15 гласа на второто гласање на кое Брисел се соочи со романскиот главен град, соопштија дипломати на ЕУ.

Главната задача на центарот е управување со фондовите за кибер-безбедност од буџетот за истражување на ЕУ, вклучувајќи две милијарди евра од програмата Дигитална Европа и други средства преку фондови за иновации и обнова од коронавирусот, како и национално финансирање. Унијата допрва треба да ја финализира долгорочната финансиска рамка 2021-2027 година.

Центарот нема да биде официјална агенција на ЕУ, но се очекува да создаде десетици работни места во Букурешт, почнувајќи од 30, а потоа 80. Исто така, тоа ќе помогне во зајакнувањето на бизнисот на локалните компании за интернет-безбедност.

Досега, Романија не беше домаќин на агенција на ЕУ, која играше важна улога. Исто така, е рангиран на третото место во статистиката на ЕУ за вработените жени во областа на информатичките и комуникациските технологии – 24 отсто од дипломираните студенти во оваа област во Романија се жени.

Националните метрополи исто така се загрижени дека изборот на Брисел, близу до главните институции на ЕУ, може да влијае на надлежностите на националната безбедност.

Европската комисија, Европскиот парламент и Европскиот совет сè уште ги финализираат деталите за тоа како ќе се управува центарот. Договор се очекува до крајот на годината. Преговарачите ќе се обидат да постигнат договор в петок.

Јасмина Тасевска

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *