Нова Каледонија в недела галса за независност од Франција

Сподели со своите пријатели

Нова Каледонија, оддалечена 18.000 километри од Париз, која в недела гласа за независност од Франција, е една од ретките области во светот што е поштедена од пандемијата со Ковид-19 и чии жители живеат нормално. На референдумот в недела ќе се гласа без маска.

Loading...

Каледонците ќе одлучат в недела дали сакаат или не да останат дел од Франција.

Првиот референдум за независност беше организиран на 4 ноември 2018 година, а на него победија противниците на независноста со 56,7 проценти од гласовите.

Од 270.000 лица во Нова Каледонија досега се пријавени само 27 случаи на коронавирус и сите се увезени. Карантинот на овие простори траеше најкратко, од 24 март до 20 април.

Единствената друга територија која целосно беше поштедена од заразата е француската прекуморска територија Валис и Футуна, исто така во Тихиот Океан.

Сите заразени се опоравиле, освен последниот, потврден во петокот. Лицето е во двонеделен карантин. Од 20 март, меѓународните летови се драстично намалени и сите патници мора да бидат во двонеделен карантин во хотели прераспределени за оваа намена од владата. Владата на Каледонија, која има автономија кога станува збор за здравството, одлучи да ја продолжи оваа мерка до 27 март 2021 година.

Нова Каледонија стана француска територија во 1853 година и првично беше казнена колонија. Оттогаш, независноста е цел на домородното население Канак, кое сочинува околу 40 проценти од населението.

Резултатите од првиот референдум за независност во 2018 година беа потесни отколку што се очекуваше и поборниците за независност сметаа дека ова е нивна мала победа што ќе им помогне на идните референдуми.

Loading...

Регионите со доминантно европско ниво, вклучително и главниот град Нумеу, со огромно мнозинство гласови гласаа за останување во Франција, додека областите населени со Канаѓани со огромно мнозинство гласаа за независност. Европејците сочинуваат 27 проценти од населението во Нова Каледонија.

Разликата меѓу двата табора во тоа време беше околу 18.000 гласови, така што овој пат се води битка за гласовите на 33.000 гласачи кои тогаш не гласаа. Но, без објавени анкети во последните шест месеци, тешко е да се предвиди колку биле успешни кампањите.

Нова Каледонија има право на три референдуми за независност според договорот потпишан во 1998 година. Следната можност е во 2022 година.


Leave a Reply