Нов Зеланд со закон против комплицираните зборови

Сподели со своите пријатели

Нов Зеланд се збогува со грандиозните меморандуми и долгите зборови со нов закон кој ќе го отстрани жаргонот и сложениот јазик од бирократијата, пишува Гардијан.

Loading...

Законот за обичен јазик, кој бара од службениците да користат едноставен, лесно разбирлив јазик кога комуницираат со јавноста, помина трето читање.

Владата на Нов Зеланд вели дека ќе придонесе за поинклузивна демократија, особено за луѓето кои зборуваат англиски како втор јазик, лицата со попреченост и оние со пониско ниво на образование.

„Луѓето кои живеат во Нов Зеланд имаат право да разберат што бара владата од нив да прават, кои се нивните права, што имаат право од владата“, рече пратеничката Рејчел Бојак, која го претстави предлог-законот.

Опозицијата, сепак, вети дека ќе го укине законот доколку биде на власт следната година.

Националниот пратеник Симеон Браун рече дека тоа е „решение во потрага по проблем“ и ќе создаде нови слоеви на бирократија во форма на „офицери со обичен јазик“.

„Полиција на обичен јазик. Тоа ќе станат. Полиција на обичен јазик, облечени во бели мантили, трчаат наоколу, гледаат преку рамениците на сите јавни службеници, проверуваат… дали пишуваат со зборови помалку од еден слог, “, рече тој. Браун.

Застапниците на обичниот јазик рекоа дека законот ќе заштеди пари и време и дека јасната комуникација е клучна за функционална демократија.

Loading...

Други тврдеа дека законот ќе ја подобри пристапноста за лицата со попреченост, постарите лица и оние на кои им треба преведени документи.

Во шарена, понекогаш жестока дебата, пратениците се осврнаа на Шекспир, Чосер и Вордсворт за да го одбранат и побијат предлог-законот.

„Не плашете се од обичен јазик“, рече пратеникот Глен Бенет.

„Сите вие ​​добро образовани луѓе, со елоквентни лажици во устата… Сè уште можете да ги кажете вашите големи, прекрасни, огромни зборови што јас ги немам, а јас сум добро со тоа, бидејќи се работи за пристапност. Ова е за јазикот што секој и секој може да го разбере“, рече Бенет.

„Да се ​​биде или не, тоа е големо прашање, но од страната „да се биде“, тие имаат 65 гласа, така што веројатно ќе се случи“, рече пратеникот на Зелените Теанау Тујоно.

Предлог-законот на крајот беше усвоен со поддршка на лабуристите, зелените и маорските партии.