Нов вирус ги напаѓа Андорид уредите

Сподели со своите пријатели

Скоро да не измине ден во кој не се открива некоја нова верзија на вирус кој ги напаѓа десктоп или мобилните оперативни системи.

Посебно на удар е мобилниот оперативен систем на Windows, Android, што вслушност е повеќе од логично затоа што е далеку најпопуларен оперативен систем за мобилните уреди во светот, која дава најголема контрола над сите уреди отколку iOS оперативниот систем на Apple.

Андоридо во последните денови многу често се споменува во контектст на нови напади, првин е откриено дека CopyCat malware заразил дури 14 милиони уреди со ваков оперативен систем, а потоа се појави информација и која зборува дека од американската ЦИА користеле Highrise malware за да ги контролираат СМС комуникациите на корисниците на Андроид.

Компанијата Trend Micro, која е многу ценета во подрачјето на компјутерската безбедност и безбедноста на мобилните оперативни системи објавила дека има нова, потенцијално многу опасна верзија на Android malware под називот GhostCtrl.

Можноста за камуфлажа на овој вирус ги загрижила и самите експерти на компанијата, затоа што се работи за виурс кој многу успешно се провлекува на Андроид уредите симулирајќи ја иснталацијата на верификуваните апликации.

Препораките за заштите, секако се да се внинава на уредот да се инсталираат само апликации од службениот репозитор и исто така да се инсталира најновата верзија на оперативниот систем Android.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.