Норвешка ја престигна Русија, стана главен снабдувач на гас во Европа

Сподели со своите пријатели

Норвешкиот извоз на природен гас со цевководи во Европа падна за 6,7 отсто во 2023 година поради одржувањето, но достигна рекордно ниво во декември, објави денеска гасоводот Гаско.

Loading...

Гаско минатата година испорачал 109,1 милијарди кубни метри гас во Европа преку цевководна мрежа од 8.800 километри, соопшти Ројтерс.

Во 2022 година испорачале 116,9 милијарди кубни метри.

Податоците за 2023 година досега не ѝ беа познати на јавноста, забележува Ројтерс.

Во декември испораките достигнаа нов месечен рекорд од 11,1 милијарди кубни метри, со стабилно производство, достапност на преработувачки капацитети и стабилна побарувачка.

„Декември беше фантастичен“

„Декември беше фантастичен за производство на норвешкиот континентален гребен“, изјави за Ројтерс Алфред Скаар Хансен, потпретседател на Gassca за операции на системот Gassca.

Континенталниот гребен ги опфаќа морското дно и подземјето надвор од територијалното море.

Во 2022 година Норвешка ја престигна Русија и стана главен снабдувач на гас во Европа.

Loading...

Гаско најави пообемни работи за одржување во 2023 година кои беа одложени една година порано за да се обезбеди максимално искористување на капацитетот на мрежата и извозните терминали.

Во такви услови, снабдувањето со гасоводи за Европа падна за 6,4 отсто во периодот од јануари до август, а во септември производството падна на најниско ниво во последните четири години.