Нобелова награда за хемија за придонес во развојот на нови лекови

Сподели со своите пријатели

Нобеловата награда за хемија за 2021 година им беше доделена на Бенџамин Лист и Дејвид В.Ц. МекМилан.

Loading...

Кралската шведска академија објави дека научниците се наградени за „генијална алатка за градење молекули“, која помогна во развојот на нови лекови и ја направи хемијата „позелена“.

Наградата им беше доделена „за развој на асиметрична органокатализа“.

Нивните откритија „поттикнаа сосема нов начин на размислување за тоа како да се комбинираат хемиските молекули“, рече Пернила Витунг-Стафшеде, член на Нобеловиот комитет за хемија.

„Овој нов сет на алатки е широко користен денес, на пример во откривање на лекови, како и во производство на фини хемикалии, а човештвото веќе има големи придобивки“, додаде таа.

Научниците веќе долго време веруваат дека постојат само два вида катализатори – метали и ензими. Германскиот научник Лист и шкотскиот хемичар Мекмилан го развиле третиот тип – асиметрична органокатализа, која се надоврзува на мали органски молекули.

Годинашната Нобелова награда за медицина им беше доделена на Дејвид Јулиус и Ардем Патапутијан за нивното откривање на температурата и рецепторите за допир, додека Нобеловата награда за физика им беше доделена на Шукуро Манабе, Клаус Хаселман и Џорџо Париси за нивната револуционерна работа за предвидување на глобалното затоплување и систем за разбирање.

 

Loading...