Никогаш не јадете многу јаболки: Не сте ни свесни што можете да направите!

Сподели со своите пријатели

Во земјите што зборуваат англиски јазик, постои дури и изрека за овој резултат, која вели: „Аn apple a day keeps the doctor away“, што буквално значи „јаболко на ден го држи докторот подалеку“.

Loading...

Откриваме дали е тоа навистина така или е уште еден мит за здравата исхрана.

 

 

Здравствени придобивки

Јаболката има бројни придобивки кои можат да придонесат за долготрајна сила. Богати се со важни хранливи состојки, вклучувајќи влакна, витамини, минерали и антиоксиданти. Поточно, витаминот Ц делува како антиоксиданс, неутрализирајќи ги штетните соединенија познати како слободни радикали и штити од болести. Јаболките се исто така одличен извор на антиоксиданти како кверцетин, кофеинска киселина и епикатехин. Некои студии исто така покажуваат дека конзумирањето јаболка може да го намали ризикот од неколку хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, па дури и може да помогне во спречување на рак.

Со сето ова, докажано е дека јаболката помага да се чувствувате сити, да го намалите внесот на калории и да го зголемите слабеењето поради содржината на влакна. Студии врз луѓе, животни и лаборатории покажаа дека поголемиот внес на овошје може да биде поврзан со зголемена коскена минерална густина и намален ризик од остеопороза. Покрај тоа, некои истражувања сугерираат дека јадењето јаболка може да помогне во намалување на оксидативниот стрес, да спречи пад на менталните перформанси и да ги забави знаците на стареење. Зголемениот внес на јаболка може да биде поврзан со помал ризик од астма и дијабетес.

Loading...

 

 

Можни недостатоци

Конзумирање јаболка дневно не е штетно за вашето здравје. Меѓутоа, ако јадете премногу од нив, може да се појават неколку несакани ефекти. Особено, тоа може да предизвика симптоми како што се надуеност и абдоминална болка. Како и другите овошја, јаболката има многу јаглехидрати во секој дел. Иако ова не е проблем за повеќето луѓе, оние кои држат диета со ниски хидрати или следат кето диета можеби ќе треба да го намалат внесувањето.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *