„Независне новине“: Околу 30.000 одбиени азиланти од Европа и САД можно е да се вратат во БиХ

Сподели со своите пријатели

Поради мигрантската криза која и натаму трае со ненамален интензитет, во Босна и Херцеговина би можеле да бидат вратени илјадници нејзини државјани на кои им е одбиено барањето за азил во државите од Западна Европа и од САД, пишува бањалучкиот весник „Независне новине“.

Весникот наведува дека официјалните податоци со кои располагаат институциите во БиХ се загрижувачки, првенствено од аспект на најавата за враќање на неколку десетици илјади лица од Германија, како и голем број од  Белгија, Франција, Италија и други држави од Западна Европа, но можно е исто така и од САД.

„Незвисне“ наведува дека властите и институциите во БиХ сега стравуваат оти постоечките сместувачки и сите други капацитети нема да бидат доволно за реинтеграција на луѓето кои се враќаат, а од кои повеќето „распродале речиси се во трка за подобар живот откако е укинат визниот режим“.

– Нашите државјани, кои заминаа по либерализација на визниот режим, сега престојуваат илегално во други држави. Се проценува дека ги има повеќе од 30.000. Со оглед на тоа дека Западен Балкан се смета за сигурно подрачје, тие луѓе се повеќе ги депортираат во матичните држави, вели Драго Вулета, помошник министер во Минстерството за бегалци и раселени лица на РС, кое во сето има координирачка улога.

Според весникот, Вулета особено предупредува е статусот на ромските семејства од БиХ во Италија.

– Тоа дополнително не загрижува, бидејќи во Италија има многу Роми од овие простори. Доколку Италија се одлучи на сличен чекор, тогаш мораме да најдеме начин да ги прифатиме тие луѓе, вели Вулета./МИА


Leave a Reply