НЕВРЕМЕ ВО СРБИЈА: Пет општини прогласија вонредна состојба

Сподели со своите пријатели

Силно невреме денес го погоди поголемиот дел од Србија, а пет општини беа принудени да прогласат вонредна состојба.

Loading...

Циклон од Хрватска пристигна во Србија пред неколку дена, кога започнаа обилни дождови и предизвикаа поплави на повеќе места. Општина Чуприја денес соопшти дека на таа територија е прогласена вонредна состојба поради штетата што е предизвикана.

Поради поплавите и штетите што предизвикаа големи врнежи од дожд деновиве, прогласена е вонредна состојба на територијата на општина Чуприја, пренесува Н1.

Вонредната состојба е прогласена на предлог на Јовица Антиќ, претседател на општина Чуприја и исто така командант на општинскиот штаб за вонредни состојби, кој образложувајќи го својот предлог, рече дека по утринската обиколка е убеден „дека поради критичната состојба и побрзата реакција треба да се воведе вонредна состојба“ се наведува во соопштението на општината.

Како што објаснија, поентата на воведување на вонредна состојба е да се отстранат последиците од поплавата што е можно поскоро, бидејќи сега луѓето ќе бидат ангажирани поефикасно, како и материјалните ресурси.

Како и за време на поплавите во 2018 година, и овој пат беше погоден Петровац на Млава.

„Големи количини на врнежи од дожд предизвикаа, слично како во 2018 година, поројни води во населените места Добрње, Вожановац, Лопушник, Божњак, Табановац, Бусур, Буровац. Во самиот Бусур имаше контролирано излевање на браната во езерото, каде вишокот вода се испушташе од него преку канали низводно. Неодамнешната изградба на нова брана и помошни објекти – каскада на порој што доаѓаше од блиските ридови, целосно го намали ризикот од големи поплави и оштетувања, така што тие ја оправдаа нивната функционалност“, се вели на веб-страницата на општината.

Вчера, општина Либан прогласи вонредна состојба, наведувајќи дека е неопходна проценка на ризик и штета. Според првите информации, има оштетувања на земјоделските посеви, згради и инфраструктура.

Loading...

Штабот за вонредни ситуации на општина Црна Трава денеска воведе вонредна состојба, бидејќи бурниот ветер со дожд ги оштети патиштата и ја скрши електричната мрежа.

Досега, петта општина во која има големи штети од поплавите, но и опасност од обилни врнежи од дожд, е Бела Баланка.

„Општинскиот штаб за вонредни ситуации издаде наредба дека е потребно да се преземат сите потребни мерки и да се ангажира механизација, персонал, опрема и средства за итно санирање на последиците предизвикани од поплавите во јули 2021 година“, се наведува на веб-страницата на општината.

Републичкиот хидрометеоролошки институт издаде предупредување, во кое се наведува дека во јужниот дел на Србија се очекува краткотраен дожд во наредниот час, додека изолиран порој ќе ја погоди областа Банат.

фото: илустрација


Leave a Reply