НЕВЕРОЈАТНИ СОВЕТИ НА ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ ПСИХОЛОЗИ: Најбрзиот начин до неуспех е желбата да се допаднеме на СИТЕ!

Сподели со своите пријатели

Михаил Литвак е лекар, психотерапевт и еден од најпознатите психолози на меѓународно ниво. Тој е исто така првиот човек кој развил систем наречен „Психолошко аикидо“ и првиот што го користел.

Loading...

Според др. Литвак е важно да ја разбере околината и самите себе.

Следните 20 совети ќе ви помогнат да решите многу животни ситуации:

 

 

1. Ако човек не може да каже ништо добро за себе, а сака да каже нешто, тој почнува да зборува лошо за другите.

2. Гризнете наука, а не грло на блискиот, ако навистина сакате да гризнете нешто.

Loading...

3. Депресивна состојба е дадена на лице за да размислува за себе.

4. Никој никогаш не отфрла, само некој оди напред. Оној што ќе запре, мисли дека бил одбиен.

5. Ако мислите добро за себе, зошто ви треба некој друг да мисли добро за вас.

6. Прави што сакаш и не барај дозвола. Нема да ја добиете.

7. Способноста добро да се сака и толерира осаменоста е показател за духовна зрелост. Даваме се од себе кога сме осамени.

 

 

Loading...

8. Незрела личност често знае, но не може. Зрелиот не само што знае, туку знае и како. Затоа, незрелата личност критикува, а зрелата дејствува.

9. Не го знам патот до успехот. Но, го знам патот до неуспехот – тоа е желбата да ги задоволам сите.

10. Не постои машка или женска логика, постои можност или неможност да се размислува мудро.

 

11. Дали сакате да го запознаете вашиот главен непријател? Погледни се во огледало. Борете се со него и другите ќе побегнат.

12. Постигнете успех – навредите ќе поминат.

13. Пријатно е да разговараме со пријатели, корисно со непријатели.

14. Постои само една валидна причина за престанок на врска и престанок на работниот однос – неможноста за личен раст во дадените околности.

Loading...

 

 

15. Само радоста треба да се споделува и со пријателите и со непријателите. Пријателот ќе се радува и непријателот ќе се вознемири.

16. Не бркајте среќа, и ќе најдете место каде таа живее. И среќата ќе те најде сама. Можам да ти го кажам местото каде живее твојата среќа – во тебе. И патот до него е максимален развој на сите нечии способности.

17. Среќата е „нус-производ“ на правилно организирана акција.

Loading...

18. Ако сакате да докажете нешто некому, тоа значи дека живеете поради тоа на кого сакате да го докажете тоа. Ако живеете за себе, тогаш нема потреба никому да докажувате нешто.

19. Имагинацијата е глас на нашите способности. Затоа, не сонувам да пеам во опера. Немам ниту глас ниту слух. И, ако би фантазирал, соодветно, имагинацијата ќе ги загрее моите способности. Затоа, би се обидел да стигнам до операта. Треба само да размислите како да го остварите тој сон. Главната работа тука не е да брзате, тогаш соништата се реализираат релативно брзо. Добро е кога некое лице може да го каже следново за себе: „Јас се занимавам само со обид да ги остварам своите соништа“.

20. Подобро е да комуницирате со добра книга отколку со празен човек.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *