Нетфликс го објави дефинитивниот крај на споделувањето на лозинката

Сподели со своите пријатели

Нетфликс доби голем број нови корисници за време на пандемијата на коронавирусот, но со нивниот пораст, бројот на оние што гледаат содржина скокна уште повеќе благодарение на тоа што некој им ја дал својата лозинка за употреба.

Loading...

Сепак, се покажа дека проблемот е многу посериозен отколку што се сметаше порано, бидејќи бројот на нови корисници е помал отколку што компанијата им објави на своите инвеститори. Затоа извршниот директор на Нетфликс, Рид Хастингс и нареди на компанијата да ја заостри својата политика за споделување лозинка.

 

 

На почетокот на годината, Нетфликс објави дека работи на нов систем за проверка на корисниците кои „не стануваат на адресата на имателот на сметката“, потсетува MakeUseOf.

Хастингс посочи дека компанијата сè уште не сака да биде „премногу тврда“ и репресивна кон корисниците, според ова прашање, но дека сака да смисли решение што „ќе може да го разбере“.

Извршниот директор на Нетфликс, Грег Питерс, вели дека навиките на корисниците варираат од земја до земја, и дека споделувањето на лозинки не е толку изразено на некои места, но „се гледа како знак на пријателство меѓу луѓето“.

Loading...

 

 

Оваа изјава звучи како став што, на почетокот, го имаше покојниот Стив Џобс кон пиратеријата. Во раните денови на iTunes, тој инсистираше на тоа дека луѓето не го кршат законот со преземање музика од Напстер, туку сакаат само брз пристап до песните и албумите што ги сакаат.

Се чини дека Нетфликс сака да се претстави како компанија која сака да најде позитивно решение, кое ќе ги охрабри корисниците да плаќаат, наместо автоматски да ги исклучува од платформата.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *