Несреќа, беда и опасност – земји во кои е најлошо да се живее

Сподели со своите пријатели

Лондонскиот институт Легатум направил ранг листа на земји од светот земајќи во предвид осум параметри: економија, можност за бизнис, влада, образование, здравје, безбедност, лична слобода и социјален капитал. Збирно гледано, овие параментри ги покажуваат најнепросперитетните земји на светот од 142 испитани.

Loading...

Ангола

The UN human development index put Angola near the bottom in almost every category: life expectancy is 46 years; infant mortality is 180 per 1,000 live births (against less than ten in America and Europe); one-third of adults are illiterate

Ангола се наоѓа на дното, дури шест параметри кои се користени за да се испита просперитетот на земјите. Оваа земја има пад од 132 на 133 место оваа година со што се наоѓа во топ 10 најлоши земји во светот.

Јемен

dsc_0271

Според индексот на просперитет, Јеменците имаат најниско ниво на лична слобода во светот, а се наоѓаат и во 10 десет најлоши економии. Сепак, и покрај овие факти, јемен има подобрување од 138 сега е на 135 место.

Сирија

Loading...

image.php

Сирија во 2009 година беше меѓу топ 90 најпросперитетни земји, но поради бруталната граѓанска војна и процутот на Исламската држава оваа земја значително падна на оваа скала. Оваа година рангирана во топ три најнебезбедни земји во светот.

Демократска Република Конго

1_1_1_2_4.sflb.ashx

Оваа земја е рангирана како најмалку безбедна од 142-те испитани. Сепак, таа поседува високо ниво на социјален капитал и поради тоа на листата е за три места повисоко во однос на минатата година.

Бурунди

burundi-casava

Само три земји рангирани се пониско од Бурунди по индексот на економија, а заедно со ниската оценка на социјален капитал и здравјето оваа земја е рангирана на 138 место од 142 земји.

Loading...

Чад

Минатата година, само Центратлноафриканската Република беше помалку просперитетна од Чад, но оваа година благодарејќи на 76-то место на економската листа, Час се искачи за две места во однос на минатата година. Поради ниските оценки во останатите категории, сепак и натаму е во топ десет најлоши земји во светот.

Хаити

A girl feeding his younger brother by rice in the slum of Cité Soleil, Port-au-Prince, Haiti. Rice is a basic source of nutrition for all Haitians. Rice is almost entirely imported from the US. Haitian farmers can not compete with the low dumping price of the US state-aided rice. The overall situation on Haiti gets worse every year and the extreme, hardly imaginable poverty hits more and more people. The Haitian economics is paralysed, there is no infrastructure, no food supplies, the population suffer from hunger, social and living conditions in Haitian slums (e.g. Cité Soleil) are a human tragedy. The rage grows and the tension continues with undiminished strength.

Оваа земја никогаш во потполност се нема опоравено од земјотресот кој ја разори во 2010 година. Ужасната оценка на здравствената состојба и владата во земјата, како и ниските оценки кога  е во прашање личната слободна на граѓаните го спушти Хаити за пет места и сега е на 140-та позиција.

Авганистан

Hunger and poverty remain a critical issue for many Afghan residents, some like this woman and her children who recently returned to Afghanistan from Pakistan where they were refugees.

Уништен од војната две децении, не е чудно што Авганистан е земја со најлоша влада од сите испитани, а втора по најлошата безбедност во светот. Овие фактори, заедно со лошите оценки, го прават втора најпросперитетна земја на светот.

Loading...

Централноафриканска Република

land-of-poor

Оваа земја е во срцето на Африка и се покажа како земја со релативно високот ниво на лична слобода на граѓаните, но убделиво е најлошта во три категории: можност за развивање на бизнисот, образованието и здравството. Поради тоа веќе втора година по ред е на последното место на оваа листа.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.