НЕСЕКОЈДНЕВНО: Град со 530 замоци во кои никој не живее (ФОТО+ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

На северозападот на Турција, во близина на градот Мудурну, лежи необично место наречено Бурџ Ал Бабас.

Loading...

Тоа е град на духови исполнет со дури 530 минијатурни и делумно изградени замоци кои се целосно празни.

 

 

Кога браќата започнале да го градат Бурџ Ал Бабас во 2014 година, се верувало дека зградите што потсетуваат на сцените од „Дизниленд“ ќе ги купуваат богати странци.

Требало да се изградат повеќе од 700 мини замоци, а секој од нив бил продаден однапред по цена од 400 до 500 илјади долари.

 

Loading...

 

Покрај мини замоците, во населбата требало да има продавници, кино и други објекти за забава и рекреација.

Но, економската криза предизвикана од падот на цената на нафтата во Турција ги нарушила нивните планови.

 

 

Изградбата на таа луксузна населба, во која биле вложени околу 200 милиони долари во 2019 година, била прекината поради намалениот интерес на потенцијалните купувачи, и на крајот поради банкрот на инвеститорите.

Loading...

 

 

Наместо ексклузивно место за богатиот Бурџ Ал Бабас се претвори во туристичка атракција.

 

 

Патниците кои се наоѓаат на овие простори сакаат да го доживеат ова необично место во живо и да направат неколку фотографии за паметење и социјалните мрежи.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *