Нема да поверувате колку е корисен чајот од цимет!

Сподели со своите пријатели

Пиењето чај од цимет помага при прочистувањето на телото, намалување на шеќерот во крвта, помага во слабеењето и регулира менструалниот циклус кај жените.

Тој е корисен и при ублажување на гастричното растројство, бидејќи е богат со магнезиум, железо, калциум, растителни влакна, како и витамини Ц и Б1.

Циметот поседува и својства за опуштање. Неговиот силен мирис е еден од најдобрите опции кога станува збор за мирис дома, канцеларија или автомобил. Најдобар начин да се уживаат придобивките од циметот е преку чај.

Кафето и чајот го продолжуваат животот

Loading...

Ова се должи на процесот на варење, преку кој циметот ги ослободува најздравите својства.

Сепак, запишани на ист чај од цимет може да биде досадно. Затоа денес сме ви избравме некои од најдобрите рецепти за чај од цимет, секој со различен вкус.

1. Ладен чај од цимет

Студениот чај од цимет е одличен избор за жешките летни денови. За да ги искористите предностите на сите негови придобивки за кои веќе рековме, можете да прифатите по чаша од овој чај после пладне оброк, како појадок или по вечерата.

За што е корисен чајот и хибискус?

Состојки за четири порции

1 литар вода
1 стапче цимет, исечкано на парчиња Мед (по избор)

Подготовка

Прво се вари водата.
Додаде ги стапчиња цимет во водата при зовриварњето.
Потоа оставете да се олади 10 минути и истурете ја течноста во чаша. Стави ви го чајот во фрижидер со цел ладење за околу 30 минути. Консумирајте го.
Ако вкусот на овој чај не ви се допаѓа, можете да засладен со 1 до 2 лажички мед.

2. Цимет – чај сладолед

Состојки

2 чаши готварска крема
1 мала лименка кондензирано млеко
5 лажици цимет (50 мл)

Чајот ги штити забите и непцата

Подготовка

Прво шлаг. Истурете кондензирано млеко во мала чаша. Потоа додадете циметот и добро промешајте. Измешајте скршена готварскаа крем со смесата од кондензирано млеко и циметот. Промешајте повторно до добивање на хомогена смеса. Зачувајте во замрзнувач за ден потоа уживајте во вкусот.

3. Јогурт со чај од цимет

Состојки

1 литар обезмастено млеко чаша природно, обезмастено јогурт (125 ml)
4 лажици обезмастено млеко во прав (25 г)
2 лажици мед (15 г)
1 чаша чај од цимет (250 мл)

Подготовка

Прво загрејте го млекото во тава. Штом се стопли, додадете чајот од цимет, медот и млекото во прав. Промешајте енергично, додека сè се раствори добро. Прелијте го јогуртот во голем сад. Промешајте го сето приготвено досега со јогуртот за неколку минути (Ви препорачуваме да користите електричен миксер за целта за ваша погодност). Потоа истурете добиената смеса во неколку мали стаклени садови и оставете да отстои од 8 до 12 часа. Потоа покријте го и чувајте во фрижидер за најмалку неколку часа пред да го консумирате.

Чајот од магданос го подобрува здравјето

4. Чај од цимет со англиски чај

Англискиот чај е класиченапијалок кој е сакан од многу луѓе. Ако сакате да земете чај од цимет, но не сакате да расипуваме навиката со англискиот чај, оваа комбинација ќе ве задоволи целосно. Тој е совршен за оние студени зимски денови кога сè топло си одговара особено со компанијата од пријателите и семејството.

Подготовка

Загрее водата, но не дозволувајте тоа да зоврие. Запрете ја токму кога на површината почнат да се појавуваат меури точни пред точка на вриење. Додаде англиски чај кон водата и измешајте до добивање на темна боја. При сервирање додадете малку цимет кон секоја чаша. Важно е да оставете топлата температура на чајот. За засладување можете да го користите мед или Стево.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.