НЕКРСТЕНИ ДЕНОВИ: Што не треба да се прави до Богојавление според народните верувања?

Сподели со своите пријатели

Деновите од Божиќ до Богојавление, се верува во народот дека се викаат „некрстени“ и со себе носат одредени верувања.

Во народот се верува дека тие денови земјата е отворена и мртвите излегуваат од неа, а со нив и различни демони. Поради тоа во минатото посотел обичај во овој период да се организираат маскирани поворки од страна ан мештаните за да ги истераат на тој начин демоните кои овие денови шетаат по земјата. Маскирани момчиња пред секоја куќа пеат коледарски песни со топуци на нозете и со стап удирајќи. Домаќините во знак на благоданрост им даваат подароци.

Ова верување настанало бидејќи како што се вели,  овој е период од годината кога Исус се уште не бил крстен и поради тоа демоните овие денови слободно шетаат по земјата од моментот кога ќе запее првиот петел.

Поради тој обичај овие денови не се излегува надвор без потреба, но доколку морате со себе треба да си понесете лук, крст или оштар металенпредмет. Надвор не треба да се остава ништо бело, ниту било каква детска облека бидејќи ова е идеално време за уроци и магии. Исто така не треба да го фрлате ѓубрето од дома бидејчи се верува дека на тој начин си ја изнесувате среќата од одма. Навечер оставајте малку храна на масата бидејќи се верува дека духовите ќе го штитат вашето огниште.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.