Некои корисници сакаат да се префрлат на нови платформи по преземањето на Твитер од Маск

Сподели со своите пријатели

Откако Илон Маск го презеде Твитер, корисниците изнервирани од најавите за нови правила на игра на таа социјална мрежа бараат алтернативни платформи, а најголемо внимание привлече германскиот Мастодон.

Loading...

Првите потези на Маск беа шокантни. Само една недела по преземањето на Twitter, сопственикот на SpaceX и Tesla започна радикални промени.

Отпушти илјадници вработени, вети враќање на блокираните корисници и наведе план за претплата за привилегиран пристап до страницата.

Ова принуди некои корисници да се префрлат на нови платформи, а засега има неколку очигледни алтернативи на располагање.

До неодамна непознат за пошироката јавност, Мастодон доживеа бум на популарност меѓу корисниците на интернет кои се загрижени за плановите на Маск со Твитер.

Мастодон како антиТвитер

Mastodon е создаден од германскиот програмер Еуген Рочко во 2016 година, а платформата се претставува како „децентрализирана“ социјална мрежа без реклами каде приватноста е света.

„Вашата способност да комуницирате преку интернет не треба да биде прашање на каприц за комерцијална компанија! Мастодон твитна кога во април беше објавен договорот на Маск со Твитер.

Во пракса, Mastodon, како и Twitter, се заснова на објавување мали пораки, но секој нов корисник мора да се најави на независен сервер, а ги има илјадници.

Loading...

Во теорија, корисниците можат слободно да комуницираат преку серверите на Mastodon, но ова може да биде комплицирано и несигурно.

Рочко на својот личен профил изјави дека Mastodon во понеделникот достигна повеќе од 1 милион месечни активни корисници со дополнителни 1.124 сервери и речиси 490.000 нови корисници од 27 октомври – кога Маск го презеде Twitter.

Тоа е сè уште мало во споредба со Twitter, кој имаше речиси 238 милиони дневни активни корисници на крајот на јуни.

Многу нови корисници на Mastodon се жалат на неинтуитивниот интерфејс на платформата, предупредуваат на тешкотијата при креирање на сметка и бавноста, за разлика од страниците што ги водат технолошките гиганти.

Умереноста на содржината е многу сомнителна бидејќи е оставена исклучиво на дискреција на администраторите на серверот, при што некои не дозволуваат пристап до други и го нарушуваат искуството на платформата.

Повеќе опции за корисниците на Твитер

Другите страници кои ги поздравуваат корисниците на Твитер сѐ уште се во развој. Ова е случајот со новиот проект BlueSky на ко-основачот на Twitter, Џек Дорси, кој на крајот на октомври тврдеше дека има 30.000 луѓе на листата на чекање по само 48 часа, или проектот Cohost, кој ветува дека личните податоци на неговите корисници никогаш нема да бидат продадени.

Воспоставените платформи како Tumblr, страницата за микроблогирање или апликацијата за аудио разговор Clubhouse забележаа оживување на популарноста.

И неколку други стартапи привлекуваат внимание, вклучувајќи ги и Counter Social и Tribel Social. Има и десничарски сајтови Габ, Парлер или Трут Социјал, платформа која ја лансираше поранешниот американски претседател Доналд Трамп.

Loading...

Тие страници се позиционираа како конзервативна алтернатива на Твитер долго пред да ја преземе Маск.

Враќањето на Трамп на Твитер се очекува набргу по среднорочните избори во САД во вторник, така што судбината на финансиски загрозениот Truth Social ќе стане неизвесна.

Раните денови на Твитер под Маск

Засега нема индикации дека алтернативите на Твитер ќе можат да се натпреваруваат со новата компанија на Маск, а камоли да ја надминат.

Во вчерашниот твит Маск дури увери дека „бројот на корисници на Твитер е значително зголемен во светот по објавувањето на договорот“, но не даде никакви бројки.

„И ова се само првите денови“, продолжи милијардерот.

„Бидејќи Твитер станува најсигурен извор на вистината, тој ќе биде незаменлив“, нагласи тој.

Останува да се види дали најистакнатите фигури на Twitter (славни личности, спортисти и политичари) ќе останат на платформата или ќе се вратат на оние со уште поголема публика како Facebook, Instagram или TikTok.