Некогашниот најубавиот стамбен комплекс во Европа за неколку секунди стана прашина (видео)

Сподели со своите пријатели

Кога се изградени во 1969 година зградите Red Roads претставувале најголеми стамбени згради во Европа. Некогаш биле дом за 4,7 илјади луѓе, а 46 години од постоењето прогласено е дека тука нема услови за живеење и така градските власти одлучила со контролирана експлозија да ја срушат.

Loading...

Граѓаните имале можност да го проследат целиот настан на одалеченост од два километри.

Многумите овие згради ги сметале за знаменитост на главниот град на Шкотска, па во нив го гледале одразот на стариот Глазгов.

За популарноста на овие згради сведочи и филмот Red Roads кој зборува за животот на обичните жители во некогаш најголемиот стамбен комплекс во Европа.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.