Недостатокот на сон негативно влијае на циркулацијата

Сподели со своите пријатели

Научниците веќе долго време се свесни за врската помеѓу недоволното спиење и лошото кардиоваскуларно здравје. Сепак, колку точно недостатокот на соодветно спиење може да ѝ наштети на циркулацијата, останува нејасно. Една нова студија сега открива некои од потенцијалните механизми.

Добриот ноќен сон, кој вклучува постојан сон од 7 часа, е клучен за одржување на целокупното здравје. Лошото спиење го нарушува здравјето како на краток така и на долг рок, според доказите од бројните студии.

Loading...

Со обезбедување квалитетен сон, луѓето можат да влијаат на еден аспект на здравјето, кардиоваскуларното здравје. Наодите од едногодинашна студија покажале дека спиењето помалку од 6 часа ноќе може да го зголеми ризикот од атеросклероза за дури 27 проценти.

 

 

Колку лошиот сон предизвикува васкуларни проблеми?

Годинешната студија објаснува како добриот сон може да има позитивен ефект врз одржувањето на добра циркулација, што придонесува за здравјето на артериите.

Истражувањата од Универзитетот во Колорадо во Болдер прецизираат потенцијален биолошки механизам што ја објаснува другата страна на монетата, како лишувањето од сонот влијае на циркулацијата и градење маснотии во артериите (атерогенеза), што може да го зголеми ризикот од мозочен удар или срцев удар.

 

Loading...

 

Седум часа спиење за кардиоваскуларно здравје

Зошто точно 7 часа спиење во текот на ноќта?

„Не станува збор за никаков магичен број, веројатно станува збор за човековата потреба од седумчасовен сон за одржување на нивото на важни физиолошки регулатори“, вели професорот Ди Сиза, еден од авторите на студијата.

Професорот Ди Сиза посочува дека наодите од неодамнешните студии го зајакнуваат она што студиите за спиење постојано го потенцираат, имено дека квалитетот на спиењето влијае на неочекувани аспекти на здравјето.

„Не ја потценувајте важноста на добриот сон“, додава професорот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *